Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

RIVM waarschuwt voor ‘zeer slechte’ luchtkwaliteit vandaag

rivm-waarschuwt-voor-zeer-slechte-luchtkwaliteit-vandaag.jpg

Mensen die gevoelig zijn voor slechte lucht kunnen vandaag maar beter binnen blijven. De luchtkwaliteit in het zuidwesten van Nederland is dit weekend op verschillende plaatsen ‘zeer slecht’ door smog.

Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Slechte luchtkwaliteit vooral in zuidwesten van Nederland

Donderdag werd er ook al een smogwaarschuwing voor het hele land afgegeven en deze blijft dus voorlopig nog van kracht. Het zwaartepunt ligt wel in het zuidwesten van Nederland. Mensen die gevoelig zijn voor slechte lucht wordt dan ook aangeraden om zo min mogelijk naar buiten te gaan. Denk bijvoorbeeld aan mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen.

Lees ook: Nederland heeft grootste aantal astmapatiënten door slechte luchtkwaliteit

Luchtwegklachten

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan er irritatie aan ogen, neus en keel ontstaan. Mocht je hier last van krijgen, dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts of GGD.

Niet buiten sporten

Met een slechte luchtkwaliteit is het overigens ook niet verstandig om aan zware lichamelijke inspanning te doen. Dit geldt dan met name in de late middag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. Smog door ozon ontstaat bij een ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen, als er weinig wind staat. Vervuilende stoffen worden dan onder invloed van zonlicht omgezet in ozon.

Verminderen van waterverbruik

Iets waar je vandaag ook rekening mee moet houden, is je waterverbruik. Nu het ontzettend warm weer is wordt er veel meer water verbruikt en dat zorgt ervoor dat de waterdruk in een aantal gebieden sterk zal verminderen of zelfs helemaal kan wegvallen. Dit betekent dat het zomaar kan gebeuren dat er geen water meer uit je kraan komt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Linda, Longfonds
Beeld | iStock

Ook interessant