Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Deze twee Nederlandse provincies kleuren oranje op de Europese coronakaart

zeeland-en-zuid-holland-op-code-oranje-op-de-europese-coronakaart.jpg

Al eerder gingen grote Europese steden zoals Barcelona en Antwerpen opnieuw op oranje door een heropleving van het coronavirus. Hoewel het in Nederland goed leek te gaan, ontstaan er nu opnieuw plaatselijke brandhaarden. En dat zorgt ervoor dat de provincies Zuid-Holland en Zeeland op code oranje komen te staan op de Europese coronakaart.

We leggen je uit wat dat precies betekent.

Zeeland en Zuid-Holland op code oranje

Als een land, stad of gebied dat op de Europese coronakaart de kleur oranje krijgt, betekent dat dat er meer dan 20 besmettingen per 100.000 inwoners zijn in de afgelopen twee weken. Gebieden met één tot twintig besmettingen per 100.000 inwoners kleuren geel en bij nul besmettingen kleuren gebieden op de kaart groen. Op dit moment zijn alleen delen van Estland en dunbevolkte regio’s in Noorwegen en Finland nog groen. Deze cijfers worden dagelijks bijgehouden door het ECDC, het European Centre for Disease Prevention and Control. Toch hebben deze kleurcodes niet meteen heftige consequenties voor ons. Het is namelijk per land aan de regering om het reisadvies te bepalen. Al is de kans dus wel aanwezig dat andere landen een negatief reisadvies uitbrengen voor Zeeland en Zuid-Holland. 

Gelijk op met Vlaanderen

Zeeland en Zuid-Holland gaan met hun oranje kleur op de Europese coronakaart en het daarmee verhoogde risico op corona ongeveer gelijk op met Vlaanderen, Wallonië en delen van Zweden. In de Spaanse regio Catalonië ligt dit risico nog hoger. Het aantal besmettingen in dit gebied is namelijk nog zes keer zo hoog als in Zeeland en Zuid-Holland. Naast Catalonië maakt het coronavirus in Europa op dit moment de meeste slachtoffers in Luxemburg en delen van Kroatië en Roemenië. Daar zijn meer dan 120 besmettingen per 100.000 inwoners vastgesteld.

Lees ook: Slecht nieuws: weerstand tegen corona verdwijnt na een tijdje weer

Rest van Nederland code geel

Ook in de rest van Nederland geldt er op dit moment helaas nog geen code groen, maar geel. De afgelopen twee dagen zijn er in Nederland namelijk boven de 300 nieuwe besmettingen per dag vastgesteld. De grootste coronabrandhaard blijft nog steeds regio Rotterdam-Rijnmond, terwijl rondom Amsterdam na een opleving van het virus het aantal positieve testen weer lijkt te dalen. In de regio Haaglanden steeg het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen twee dagen het hardst. Namelijk met 55 positief geteste personen, dat was twee keer zoveel als de dag daarvoor. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | RTL Nieuws, Hart van Nederland
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant