Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít bijzondere zebrapad moet voetgangers voortaan beter beschermen

zebrapad.jpg

Vlaanderen is sinds kort een nieuwe oversteekplaats rijker. Voetgangers kunnen er via een zogeheten gevleugeld zebrapad oversteken. Dit pad is drie keer zo breed als een gewoon zebrapad en moet zo de kans op dodehoek-ongevallen verkleinen.

De nieuwe oversteekplaats zorgt er met name voor dat overstekende weggebruikers veel zichtbaarder worden voor hoger zittende vrachtwagenbestuurders.

Gevaarlijke situaties scholen

Niet alleen vlak naast, ook vóór een vrachtwagen zit namelijk een dode hoek. Dit zorgt vooral bij scholen voor gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld wanneer kinderen aansluiten bij een groep die al op het zebrapad aan het oversteken is. De kans is groot dat een vrachtwagenchauffeur deze kinderen letterlijk over het hoofd ziet, met alle vreselijke gevolgen van dien. Waar een normale zebra meestal drie meter breed is, is het gevleugelde pad veel breder: acht of negen meter. Dat vergroot het zicht van automobilisten en vrachtwagenchauffeurs en verkleint de kans op ongelukken.

Meer ruimte, beter overzicht

Het allereerste gevleugelde zebrapad is aangelegd bij een school in het Belgische Brugge, nadat daar twee jaar geleden de 6-jarige Yamen Shelleh door een vrachtwagen werd overreden. “Het idee ontstond het zebrapad te verlengen, tegen de rijrichting in,” vertelt schooldirecteur Marc Slosse. “Sindsdien stoppen de auto’s voor onze schoolpoort vijf meter eerder. Dus bijna twee keer zo ver van overstekende voetgangers.” Beugels aan de kant van de weg moeten er verder voor zorgen dat voetgangers keurig in het midden oversteken. Zo heeft iedereen meer ruimte en beter overzicht. Dat zou het risico op een aanrijding doordat iemand die oversteekt zich in de dode hoek van een vrachtwagenbestuurder bevindt, veel en veel kleiner moeten maken.

Wel zo veilig

Omdat uit proefprojecten in Brugge en het Vlaamse Melle blijkt dat gevleugelde zebrapaden de verkeersveiligheid verhogen, gaat het Belgische Agentschap Wegen en Verkeer ze nu op meerdere wegen bij scholen installeren. Wie weet, komt dit initiatief ook naar Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be
Foto | iStock, hln.be

Ook interessant