Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom zangles mogelijk kan helpen als je long covid hebt

waarom-zangles-mogelijk-kan-helpen-als-je-long-covid-hebt.jpg

Waar de één na een coronabesmetting weer opknapt, houdt de ander maandenlang klachten. Long covid noemen we het ook wel. Maar wat kun je ertegen doen? Zangles blijkt te kunnen helpen tegen long covid.

Veel mensen die na een coronabesmetting nog restklachten hebben, kampen met symptomen als (extreme) vermoeidheid, hartkloppingen, slaapproblemen, haaruitval en/of hersenmist. Ook ademhalingsproblemen is een van de symptomen van long covid. Wat je hiertegen kunt doen is nog altijd een raadsel, en daarom worden steeds meer verschillende dingen uitgeprobeerd. Zo blijkt een groep long covid-patiënten baat te hebben bij zangles.

Zangles bij long covid

Aan de NOS legt zangdocent Marleen van Os uit: “Patiënten die long covid hebben, hebben vaak last van een ontregelde adem, dus de adem zit vaak heel hoog. Door te zingen kun je dat verbeteren. Wat de deelnemers eigenlijk allemaal aangeven is dat ze minder kortademig zijn, heel veel energie ervan krijgen, veel plezier ervaren en zich dus veiliger voelen in hun eigen lichaam.”

Lees ook:
Julia heeft long covid: ‘Het heeft m’n leven helemaal op z’n kop gezet’

Vaccinatie kan helpen

Hoewel het om een klein onderzoek gaat, werd eerder dit jaar bekend dat vaccinatie mogelijk kan helpen tegen langdurige coronaklachten. Een verklaring hiervoor kan zijn dat er ergens in het lichaam nog virusdeeltjes ‘opgeslagen’ liggen. Die deeltjes worden dan door antistoffen die het lichaam aanmaakt na het vaccin wél opgeruimd.

Ook een mogelijkheid is dat de vaccinatie het immuunsysteem een oppepper geeft om te ‘resetten’. Oude virusdeeltjes worden dan opgeruimd en het lichaam kan tot rust komen. Andersom is trouwens ook uit onderzoek gebleken dat je als je volledig gevaccineerd bent en tóch corona oploopt, minder kans hebt om long covid te krijgen.

Lees ook:
Déze 8 symptomen worden vaak gezien bij long covid

Bron | NOS, TelegraphThe Independent, BBC News
Beeld | Getty Images

Margriet 43 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot en openhartig interview met de Haarlemse schrijver Arthur Japin, de leukste herfstjassen voor dit najaar, leren omgaan met eenzaamheid, verhalen over hoe het is als je kind zélf een kind krijgt en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant