Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom zangkoren waarschijnlijk nog even niet repeteren of optreden

waarom-zangkoren-waarschijnlijk-nog-even-niet-repeteren-of-optreden.jpg

Meer dan anderhalf miljoen mensen zijn onderdeel van zangkoren in Nederland. Maar ook zij mogen door het coronavirus nu niet bij elkaar komen om te repeteren of op te treden. Kan zingen er eigenlijk voor zorgen dat het virus zich sneller verspreidt?

Niet alleen in koren wordt gezongen, ook tijdens kerkdiensten, op voetbaltribunes en bij popconcerten zingt iedereen graag mee.

Vergelijkbaar met hoesten

Ivo Bouwmans, fysicus van de TU Delft en zelf fervent zanger en dirigent, denkt dat het bij zingen anders ligt dan bij praten. Je gebruikt je stem namelijk op een andere manier tijdens het zingen, zegt hij tegen EenVandaag. Dat komt onder andere omdat je dieper ademhaalt, en je longen op een andere manier gebruikt. Volgens Bouwmans komen er dan kleine druppeltjes omhoog: de aerosolen waar zo veel over gesproken wordt rondom het coronavirus. Volgens de fysicus kun je zingen eigenlijk vergelijken met hoesten. “Dus als je met honderd mensen in een koor zingt, staan er in feite honderd mensen om je heen te hoesten”, zegt hij. 

Besmettelijkheid

Als je besmet bent met het coronavirus, zit dat onder andere ook in die aerosolen die omhoog komen vanuit je longen. In plaats van dat die direct op de grond vallen, blijven deze een tijd lang in de lucht zweven en kunnen zo andere mensen in de directe omgeving bereiken. In hoeverre die aerosolen bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus en in welke mate, is nog niet helemaal duidelijk. Dat wil Bouwmans nu gaan onderzoeken. Als die kleine druppeltjes in grote mate verantwoordelijk zijn voor besmetting, zou het volgens Bouwmans een verklaring kunnen zijn voor de snelle overdracht van het coronavirus binnen zangkoren.

Lees ook: Onderzoek bevestigt: coronavirus is via de lucht overdraagbaar

Kerkdiensten

Ook Professor Detlef Lohse, vloeistoffysicus aan de Universiteit Twente, zegt met klem dat samen zingen nu écht geen goed idee is. Tegen het Reformatorisch Dagbld zegt hij dat het nog veel te riskant is. “Als er gezongen wordt, komen er veel vochtdruppels naar buiten. Hoe luider, hoe meer.” Dat er in Duitsland besloten is dat er niet gezongen mag worden tijdens kerkdiensten, vindt hij dan ook erg verstandig. Vooral in een gesloten ruimte is volgens hem ook afstand houden niet genoeg tijdens het zingen, hoe ver dat ook is. Als er geen wind is, blijven de aerosolen rondhangen, vooral in een vochtige lucht. “Ze kunnen dan wel 10 meter ver komen. Of nog veel verder, via ventilatiesystemen of de airco”, zegt de specialist.

Juni

Daphne Wassink, voorzitter van Koornetwerk Nederland, merkt dat er veel zorgen zijn onder koorleden. Enerzijds willen veel mensen graag weer zingen, maar anderzijds is er ook een grote groep die zich zorgen maakt om besmetting. Wanneer koren überhaupt weer bij elkaar mogen komen, is nog onduidelijk. Want men weet niet goed onder welke noemer koren vallen. Sommige denken dat ze vanaf 1 juni weer met maximaal dertig mensen mogen repeteren, anderen denken juist dat dat niet kan. Bouwmans hoop na zijn onderzoek een duidelijk beeld te hebben van hoe het virus zich binnen een koor verspreidt, zodat ze weten welke maatregelen genomen moeten worden om dat tegen te gaan. Maar begin juni weer starten, dat ziet hij echt niet gebeuren. “Dan ga ik zelf ook nog niet beginnen. Daarvoor is er nog teveel onduidelijk”, zegt hij.

Welke regels er zullen volgen voor kerken in Nederland, is nog onduidelijk. Andere evenement waar veel gezongen wordt, zoals voetbalwedstrijden en popconcerten, zijn nog tot minimaal 1 september afgelast.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | EenVandaag, Reformatorisch Dagblad
Beeld | iStock

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant