Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Uit onderzoek blijkt: yoga kan helpen tegen migraine

uit-onderzoek-blijkt-yoga-kan-helpen-tegen-migraine.jpg

Natuurlijk, je wordt er lenig van, je kunt je hoofd leegmaken, het helpt soms zelfs tegen gewrichtspijn. Maar uit Indiaas onderzoek blijkt nu ook dat yoga tegen migraine lijkt te helpen.

Zodra je bij je huisarts komt met migraineklachten wordt er eerst gekeken naar medicatie. Wat fijn is, als het helpt. De helft van de migrainepatiënten blijft ondanks medicatie namelijk gewoon met verschrikkelijke hoofdpijn zitten. Tel daarbij op dat veel medicijnen vervelende bijwerkingen hebben en je snapt waarom zo’n 10 procent van de migrainepatiënten stopt met medicatie. 

Yoga tegen migraine

Onderzoekers in India hebben een onderzoek gedaan onder 114 migrainepatiënten. Ze werden in twee groepen verdeeld. De eerste groep ontving medicatie, zoals dat normaal wordt voorgeschreven door hun artsen. De tweede groep kreeg medicatie en een yogaprogramma dat bestond uit ademhalingsoefeningen, relaxtechnieken en yogahoudingen. De patiënten kregen een maand lang, drie dagen per week, meerdere sessies yoga van één uur en moesten de routines ook zelf thuis oefenen. En dan wel vijf dagen per week, voor twee maanden lang.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Minder hoofdpijn

Uit het onderzoek kwam naar voren dat allebei de groepen minder last hadden van hoofdpijn dan eerst. De yoga-groep had echter significant minder hoofdpijn, had ook minder intense hoofdpijn en nam minder medicatie. En dit allemaal terwijl het gemiddelde aantal hoofdpijnmomenten hoger was in de yogagroep dan in de non-yogagroep vóór het onderzoek was gestart.

“Als je last van migraine hebt, praat dan met je huisarts over de toevoeging van yoga aan je behandeling”, aldus onderzoeksleider dr. Gautam Sharma, professor aan het All India Institute of Medical Sciences. “En als je dan besluit om yoga te gaan doen, doe dit dan in overleg met een professionele yogatherapeut en onder toezicht van je eigen arts.”

Bron | The New York Times
Beeld | iStock

Margriet 21 ligt in de schappen! Een extra dik nummer over het grote genieten na het pensioen, met overheerlijke recepten, een interview met Johnny de Mol over zijn moeder en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant