Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarschuwing: deze producten tegen wratten kunnen brandwonden veroorzaken

deze-producten-waarmee-je-wrat-kunt-verwijderen-veroorzaken-brandwond.jpg

Altijd vervelend als je een wrat op je huid hebt zitten. Je kunt ‘m even aanstippen met wrattenverwijderaar zodat ‘ie verdwijnt, maar er blijken verschillende producten te zijn waar je brandwonden of blaren aan over kunt houden…

Het gaat om de producten Wratweg, Wrattentinctuur en merkloze oplossingen die monochloorazijnzuur bevatten.

Waarschuwing

De waarschuwing is gegeven door bijwerkingencentrum Lareb, die inmiddels vier meldingen van brandwonden door antiwrattenmiddelen heeft ontvangen. De producten bevatten monochloorazijnzuur (mca), een bijtende stof die alleen op de wrat zelf aangebracht mag worden. Twee van de incidenten gebeuren bij kinderen van zes en acht jaar oud die het flesje hadden omgestoten. Hierbij kwam de stof terecht op de huid rondom de wrat en dit veroorzaakte de brandwonden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Wrat verwijderen

In de richtlijn voor huisartsen staat dat het gebruik van monochloorazijnzuur voor wratten afgeraden wordt. Op de polikliniek dermatologie wordt een wrat zelfs enkel onder begeleiding van een specialistische deskundige behandeld met trichloorazijnzuur. Deze stof is vergelijkbaar met monochloorazijnzuur. Het is daarom vreemd dat de producten Wratweg en Wrattentinctuur zonder recept verkrijgbaar zijn bij de drogist. Het risico op brandwonden is hierdoor groot.

Meldingen

Omdat monochloorazijnzuur een medisch hulpmiddel is, houdt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toezicht op producten die deze stof bevatten. Bijwerkingencentrum Lareb heeft de meldingen dan ook aan hen doorgegeven.

Bron | Lareb | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant