Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je nooit een goedkope telefoonoplader moet kopen

goedkope-telefoonoplader.jpg

Welke winkel je tegenwoordig ook binnenloopt, je vindt bijna overal wel een telefoonoplader in de schappen. Handig, je gebruikt het ding immers elke dag en helaas sneuvelt er weleens een. Toch zou je niet zomaar een kabel voor een paar euro op de kop moeten tikken.

Hoe verleidelijk het ook is om te besparen op bepaalde dingen, je kunt beter geen goedkope telefoonoplader kopen. In dit geval geldt namelijk zeker dat goedkoop duurkoop is…

Meer woningbranden

Volgens webshop Phonegigant is het aantal woningbranden in Nederland de afgelopen jaren namelijk flink gestegen door de opmars van goedkope, niet-originele telefoonopladers en -accu’s. “In 2018 waren dat zelfs meer dan honderd branden, tegenover twintig incidenten in 2011,” wordt geconcludeerd op basis van cijfers van Stichting Salvage. “De populariteit van producten van goedkope Chinese webshops draagt bij aan die stijging.” In het onderzoek zijn kleine brandjes niet meegeteld, dus de daadwerkelijke cijfers zouden nog hoger kunnen liggen.

Kortsluiting

Hoe het komt dat ‘nep’-opladers zo gevaarlijk kunnen zijn? “Volgens de brandweer kunnen batterijen van smartphones brandgevaar opleveren als ze overladen worden of als er kortsluiting ontstaat,” aldus een woordvoerder van de webshop. “Dat gebeurt vaak tijdens het opladen, door het gebruik van niet-originele telefoonopladers, het overladen van de batterij of beschadigingen.”

Goedkopere materialen

Bij voordelige opladers zijn de risico’s vele malen groter, wat alles te maken heeft met de binnenkant van de kabels. Zo zijn ze bijvoorbeeld vaak omwikkeld met goedkope folie; originele opladers zijn daarentegen vaak gevlochten en steviger, wat de kans op kortsluiting en oververhitting verkleint.

Ook de stekker van goedkope opladers speelt een rol. “Het ontbreken van isolatie, veiligheidscomponenten en robuustere materialen zorgt er zelfs voor, dat de goedkoopste variant van de onderzochte opladers 31 procent lichter is dan de originele oplader.” Raak je je oplader kwijt of houdt ie ermee op, dan kun je dus beter een kleine investering doen. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Phonegigantad.nl
Beeld | iStock

Ook interessant