Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

5 dingen die je moet weten voor het WK vrouwenvoetbal begint

voetbalvrouwen-nl.jpg

Vrijdag begint het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk. De Oranje Leeuwinnen verrasten heel Nederland twee jaar geleden met hun prestaties op het Europees Kampioenschap. Sindsdien is het nationale vrouwenteam steeds populairder geworden.

Voor de aankomende wedstrijden zijn de verwachtingen dan ook hoog. Wil jij dit jaar écht mee kunnen praten? Lees dan snel verder. Wij hebben de belangrijkste feitjes over de Nederlandse voetbalvrouwen en het WK vrouwenvoetbal voor je op een rij gezet.

1. De sterspelers

Laten we even bij het begin beginnen: het team bestaat uit 23 bloedfanatieke vrouwen. De bekendste is Lieke Martens. Zij werd in 2018 uitgeroepen tot beste voetbalvrouw van de wereld. Momenteel speelt de 26-jarige middenvelder in het vrouwenteam van FC Barcelona. Ook Vivianne Miedema doet dit jaar weer mee. Met 58 doelpunten in 75 interlands behoort zij tot de top drie best scorende voetbalsters van dit WK. De 22-jarige spits van Oranje staat nu op een gemiddelde van 0,77 doelpunt per wedstrijd. Andere bekende namen zijn Jackie Groenen (middenvelder), Sherida Spitse (middenvelder), Shanice van de Sanden (aanvaller) en Kika van Es (verdediger). Het team wordt net als twee jaar geleden aangevoerd door bondscoach Sarina Wiegman.

2. Steeds populairder

Vrouwenvoetbal was in het verleden lang niet zo bekend als het mannelijke nationale voetbalteam. Daar kwam in één klap verandering in toen de Nederlandse vrouwen in 2017 het Europees Kampioenschap wonnen. En dat is wel te merken aan de stadions. Zelfs voor de vriendschappelijke ‘uitzwaaiwedstrijd’ van afgelopen zaterdag kwamen zo’n 30.238 supporters naar het stadion in Eindhoven.

3. Concurrentie

Ook dit kampioenschap ziet er in eerst instantie zonnig uit voor de dames. Tijdens de uitzwaaiwedstrijd tegen Australië wonnen de dames afgelopen weekend nog met 3-0. Het Nederlandse team behoort internationaal tot één van de favorieten, maar heeft ook nog genoeg rivalen. Zo draagt het Amerikaanse damesteam de huidige kampioenstitel. Ook Duitsland, Engeland en thuisland Frankrijk zijn de komende weken grote concurrenten.

4. Het programma

De allereerste wedstrijd van Nederland vindt plaats op dinsdag 11 juni om 15.00. Op deze dag strijden de vrouwen tegen het team van Nieuw-Zeeland. Het weekend erna spelen ze op hetzelfde tijdstip op zaterdagmiddag een wedstrijd tegen de vrouwen uit Kameroen. Donderdag 20 juni moeten de dames nog een keer, dan nemen ze het om 18.00 op tegen Canada. Vooral deze laatste wedstrijd belooft spannend te worden. De Oranje Leeuwinnen staan namelijk achtste op de FIFA ranglijst. Canada staat hoger: op plek 5. Nieuw-Zeeland en Kameroen staan echter lager en zouden dus een minder grote concurrentie moeten zijn.

5. Volgende ronde

De volgende wedstrijden worden bepaald door de winnaars van de eerste wedstrijden in de poule. Nederland, die een poule vormt met Nieuw Zeeland, Kameroen en Canada, moet in totaal bij alle drie de wedstrijden eerste of tweede worden om door te gaan naar de volgende ronde. Het volledige WK vrouwenvoetbal duurt tot 7 juli.

Lees ook 
Zo maak je zelf een oranje tompoes!

Bron| Sportnieuws, AD, Volkskrant, Ons Oranje, Telegraaf
Beeld| ANP

Ook interessant