Nieuws

Waarom we maar blijven verlangen naar een witte kerst

waarom-we-maar-blijven-verlangen-naar-een-witte-kerst.jpg

Baalde je een beetje toen je vanochtend uit het raam keek? In plaats van gezellige sneeuwvlokken vielen er alleen een paar druppels regen uit de lucht. Maar als je bedenkt dat een witte kerst in ons land heel zeldzaam is, is het eigenlijk heel gek dat we er toch zo naar verlangen. Hoe komt dat eigenlijk?

We zullen je maar gelijk uit de droom helpen: de kans dat het de komende dagen sneeuwt tijdens kerst, is niet zo groot. Sinds 1901 is dat namelijk nog maar acht keer gebeurd.

Witte kerst is zeldzaam

Goed, een dikke sneeuwlaag op beide kerstdagen zul je dus niet vaak meemaken. De laatste drie keren dat we in Nederland een witte kerst hadden was in 2009, 2008 en 1981. Maar dat wil niet zeggen dat het met kerst in de tussentijd niet gesneeuwd heeft. Het KNMI spreekt namelijk pas van een witte kerst als er op beide kerstdagen een laagje sneeuw heeft gelegen in De Bilt. Als het op andere plekken wel sneeuwt of als er maar op één van de kerstdagen sneeuw ligt, is het dus officieel geen witte kerst.

Collectief geheugen

Maar als het zo weinig voorkomt, waarom zijn we dan zo teleurgesteld als blijkt dat het tijdens de kerstdagen niet sneeuwt? Vermoedelijk komt dit door ons collectief geheugen. Tot 1850 was het namelijk wel gebruikelijk dat het tijdens de donkerde decemberdagen sneeuwde. Veel schilders hebben die idyllische beelden vastgelegd in hun schilderijen. En omdat die gezellige, oer-Hollandse taferelen in ons collectief geheugen gegrift staan, verlangen we dus nog steeds naar een witte kerst, terwijl dit anno nu niet realistisch is.

Kerstfilms

Wat ook niet helpt, is dat we verzot zijn op romantische kerstfilms en bekende kersthits als White Christmas, waardoor we het gevoel krijgen dat het kerstgevoel niet compleet is zonder een dik pak sneeuw. In zekere zin berusten sommige films wel op waarheid. In sommige gebieden in Amerika sneeuwt het tijdens de kerst behoorlijk. Het bekende White Christmas is overigens niet tot stand gekomen door het zicht op een wit sneeuwdek. Het liedje is geschreven door een man die in Siberië is geboren, gewend was aan een witte kerst en daarnaar verlangde nadat hij naar de VS verhuisde. Over dat verlangen gaat het lied. Best toepasselijk voor ons Nederlanders dus.

Lees ook
Fijn nieuws: het kijken van kerstfilms vermindert stress

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant