Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vraag van de week: ‘Wat zijn die witte bobbeltjes in mijn schaamstreek?’

vraag-van-de-week-wat-zijn-die-witte-bobbeltjes-in-mijn-schaamstreek.jpg

Ellen (61): “Sinds twee maanden heb ik last van witte bobbeltjes in mijn schaamstreek, die erg jeuken en een branderig voelen. Ik dacht dat het een schimmelinfectie was, maar het candidamiddel van de drogist helpt niet.

Ik durf niet goed met mijn klachten naar de dokter. Wat kan ik doen?”

Jeuk en brandering gevoel schaamstreek

“Ik snap heel goed dat het lastig is om met dit soort klachten naar de huisarts te gaan”, zegt Dr. Annemarie Galimont-Collen. “Mensen schamen zich vaak voor problemen in de schaamstreek. Toch is het belangrijk om je wel te laten onderzoeken. Alleen zo kun je de juiste oplossing voor de klachten vinden, en mogelijk ergere problemen voorkomen.

De jeuk en branderigheid kunnen verschillende oorzaken hebben. Contactallergie of eczeem bijvoorbeeld. Maar waarschijnlijk is het lichen sclerosus.

Huidaandoening lichen sclerosus

Lichen sclerosus is een huidaandoening die vooral voorkomt bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar; al kunnen mannen en kinderen hem ook krijgen. Meestal begint het met witte plekjes op de schaamlippen of rond de vagina of anus, die zich tot porseleinachtige eilandjes op de huid ontwikkelen.

De belangrijkste klachten zijn jeuk en irritatie. Doordat de huid verdikt, kan vrijen — en soms ook plassen of poepen — pijnlijk worden.

Sterke hormoonzalf

Hoe de ziekte ontstaat weten we niet. Gelukkig wel wat we eraan kunnen doen: behandelen met een sterke hormoonzalf. Je smeert deze clobetasolzalf één keer per dag op de aangedane plekjes in de schaamstreek. De jeuk en pijn verdwijnen dan geleidelijk. Vervolgens bouw je het gebruik van de zalf geleidelijk af, bijvoorbeeld een maand om de dag en daarna een maand twee keer per week. Je dokter geeft je daar een schema voor.

Omdat de huid bij lichen sclerosus meestal erg droog is, kun je daarnaast zo vaak als je wilt een vette crème gebruiken.

Ontstaan huidkanker

Nog een reden om naar de huisarts te gaan: er is een kleine kans dat op de plek van de uitslag huidkanker ontstaat. Dat gebeurt bij één op de twintig vrouwelijke patiënten. Vandaar dat het advies is om, als je lichen sclerosus hebt gehad, het aangedane gebied zelf maandelijks met een handspiegel te controleren.

Kijk en voel of je veranderingen opmerkt in vorm en kleur, zoals verdikking of verharding van de huid, of scheurtjes of kloofjes. Zo ja, ga dan zo snel mogelijk terug naar de huisarts of specialist. Die kan verder onderzoek (laten) doen.

Schimmel of geslachtsziekte

Tot slot: mensen denken vaak ten onrechte dat de witte bobbeltjes wijzen op een schimmel, of een geslachtsziekte. Lichen sclerosus is niet besmettelijk. Een eventuele partner hoeft zich dus geen zorgen te maken dat hij het ook krijgt.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Tekst | Marte van Santen
Beeld | iStock

Ook interessant