Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wiskundige (80) ontdekte fout in loterij en won 26 miljoen in 9 jaar

loterij.jpg

De Amerikaanse Jerry Selbee (80) is steenrijk geworden door jarenlang mee te doen aan de loterij. De man won tussen 2003 en 2011 maar liefst 26 miljoen dollar, nadat hij een fout ontdekte in de logica van het systeem.

In het Amerikaanse tv-programma 60 minutes doet hij nu voor het eerst zijn verhaal.

Met pensioen

Jerry Selbee en zijn vrouw Marge wonen in Evart, een dorpje met 1.900 inwoners in de Amerikaanse staat Michigan. Ze leerden elkaar kennen op de middelbare school, kregen zes kinderen en runden zeventien jaar lang een lokale supermarkt. Als jonge zestigers gingen ze met pensioen. “We wilden van het leven gaan genieten,” vertellen ze in het programma.

Foutje ontdekt

In 2003 kwam die wens uit toen Jerry, die wiskunde studeerde, een fout ontdekte in de staatsloterij van Michigan. Bij de Winfall-loterij bleef de jackpot niet oplopen tot één of meerdere spelers alle zes cijfers juist hadden. Zodra er 5 miljoen dollar in de jackpot zat, kwam er een ‘roll-down’-week. Bij die trekking werd al het geld verdeeld over de winnaars die drie, vier en vijf cijfers juist hadden.

Flinke bedragen

“Ik begreep meteen dat ik altijd zou winnen, als ik alleen tijdens die roll-down-weken speelde,” zegt Jerry. “Als ik voor 1.100 dollar meespeelde, had ik mathematisch gezien kans om één keer vier juiste cijfers te hebben. Daarmee zou ik duizend dollar winnen. Ik zou voor dezelfde inzet ook achttien of negentien keer drie cijfers juist hebben, goed voor 900 dollar winst. Dus voor elke investering van 1.100 dollar zou ik normaal 1.900 dollar terugverdienen.”

Plan van aanpak

De eerste keer speelde hij voor 3.600 dollar en won 6.300 dollar. De tweede keer zette hij 8.000 dollar in. Zijn winst bedroeg 15.700 dollar. “Toen heb ik mijn vrouw ingelicht,” zegt Jerry. Samen bespraken ze hoe ze dit verder zouden aanpakken.

Groep investeerders

Het stel richtte ‘GS Investment Strategies LLC’ op. Ze nodigden vrienden en familie uit en brachten een groep van 25 investeerders samen. Telkens als er een roll-down-week was, speelden ze voor honderdduizenden dollars in de loterij. Maar hun geluk duurde niet lang. In 2005 hield de Winfall-loterij in Michigan op te bestaan.

Belastingen betalen

“Iemand van onze groep vertelde dat er in Massachusetts, 1.450 kilometer verderop, ook zo’n Winfall-loterij bestond,” zegt Jerry. “Ik verdiepte me erin, en inderdaad: ook daar zouden we altijd winnen.” In de jaren die daarop volgden, reden Jerry en Marge bij elke roll-down-week naar Massachusetts. Telkens speelden ze voor honderdduizenden dollars mee. In totaal wonnen ze 26 miljoen dollar, waarvan 8 miljoen dollar winst. Daar betaalden ze via hun bedrijf netjes belasting over.

Groepje studenten

In 2011 kwam er een einde aan het sprookje, toen The Boston Globe de tip kreeg dat er in Massachusetts gedurende bepaalde weken voor belachelijk hoge bedragen in de lotto werd gespeeld. Het bleek dat Jerry en Marge niet de enigen waren die het foutje hadden ontdekt. Een groep studenten bleek namelijk precies hetzelfde te doen. Zij investeerden in totaal 17 à 18 miljoen dollar, en streken ongeveer 3,5 miljoen dollar winst uit op.

Legaal

Nadat het verhaal uitkwam, hield de staatsloterij van Massachusetts op te bestaan. Er begon een onderzoek naar illegale activiteiten en corruptie. “Maar alles gebeurde legaal,” vertelt Greg Sullivan, die het onderzoek voerde. “Ze kraakten de code van de loterij.”

Film in de maak

De kans groot dat Jerry en Marge binnenkort nóg een grote financiële klapper maken. Volgens CBS News hebben Jerry en Marge Selbee de rechten op hun verhaal verkocht en is er een Hollywoodfilm in de maak. Met het gewonnen geld hebben ze onder andere hun huis gerenoveerd. Ook hebben ze vrienden en familie volop van hun fortuin laten meegenieten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | CBS News
Foto | 60 minutes, iStock

Ook interessant