Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Binnenkort weer aan de winterbanden? ‘In Nederland niet noodzakelijk’

winterbanden-in-nederland-nodig.jpg

De eerste nachtvorst kwam vroeg dit jaar, dus het is tijd om na te gaan denken over winterbanden. Ieder jaar laaien de discussies weer op: zijn ze in Nederland nu nodig of niet?

Veel mensen vermoeden dat de autobranche de seizoensbanden aanraadt, enkel omdat ze er geld aan willen blijven verdienen.

Platgereden sneeuw

Eén op de drie automobilisten rijdt in de winter op winterbanden. Vreemd is dat niet: ze hebben wel degelijk nut, maar enkel op ijzige of besneeuwde wegen. Met name op platgereden sneeuw komen ze goed van pas. Dan hebben auto’s een veel kortere remweg dan met zomerbanden, soms wel de helft korter. Dit komt door het zachte rubber met dieper profiel (minimaal vier millimeter), waardoor winterbanden meer grip hebben.

Niet noodzakelijk

Het probleem is alleen, dat dit in Nederland bijna nooit voorkomt. Bij de eerste sneeuwvlokjes rijden de strooiwagens alweer door de straat, waardoor de wegen vrijwel geen gevaar vormen. En op ‘normale’ wegen heeft een winterband juist een veel langere remweg. Bovendien slijten ze dan sneller, zodat ze geen nut meer hebben wanneer het écht koud wordt. Volgens deskundigen zijn winterbanden in Nederland daarom niet noodzakelijk.

Verplicht

Het is dus aan jou of je de speciale banden nodig vindt of niet. Bij een zachte winter ben je waarschijnlijk veiliger (en goedkoper) uit met zomerbanden, maar krijgen we een strenge winter, dan zijn winterbanden wel aan te raden. En ga je op wintersport? Dan zijn winterbanden verplicht.

Bron | AD, Welingelichte Kringen
Beeld | iStock

Heb je zin om al helemaal in de winterstemming te komen? Kom dan naar Margriet Winterfair, het gezelligste winterfeest van het jaar! Bestel nu hier je kaarten.

 

Ook interessant