Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Haal je winterjas maar tevoorschijn: de winter komt er nu écht aan

haal-je-winterjas-maar-tevoorschijn-de-winter-komt-er-nu-echt-aan.jpg

Waar het de afgelopen weken uitzonderlijk warm was, voor de maand november, komt daar deze week verandering in. Volgens weerman Alfred Snoek van Weerplaza kunnen we aan het einde van de week zelfs ‘al een beetje aan de winter ruiken’.

Het kan dan ook geen kwaad om je winterjas nu écht tevoorschijn te halen.

Pak de krabber er maar bij!

Aankomende nacht is het aardig windstil en klaart het overal een beetje op. Het blijft zo goed als droog en de temperatuur kan, vooral landinwaarts, flink naar beneden gaan. Op sommige plaatsen zakt het kwik zelfs tot maar iets boven het vriespunt. “Een enkeling die morgenochtend toch met de auto op pad gaat, zal voor vertrek misschien even de autoruiten moeten krabben en ook zijn enkele houten bruggetjes in woonwijken misschien wel wat glibberig,” aldus Snoek.

Lees ook: Zó ontstaan die droge plekjes op je neus in de winter (en dit kun je eraan doen)

Vanaf vrijdag kouder

Toch hoeven we aan het begin van deze week overdag nog niet te koukleumen. ‘Overdag is het met 9 of 10 graden de komende dagen ook niet echt koud, zeker niet omdat de wind niet al te stevig is. De regenkansen zijn voorlopig klein, misschien dat er donderdag nog even een klein beetje regen uit de bewolking valt,” aldus Snoek. Vanaf vrijdag kan het echter flink kouder worden. “Maar echte vrieskou is op dat moment boven Oost-Europa niet aanwezig,” zo stelt Snoek.

Strenge winter?

Voor streng winterweer hoeven we nog niet te vrezen. “De aanvoer van zachte lucht uit het zuiden en westen lijkt voorlopig afgesneden  te worden en dan hebben de liefhebbers van winterkou de tijd van het jaar wél behoorlijk mee,” aldus Snoek. Tijdens de lange nachten kan het flink gaan afkoelen en neemt de kans op nachtvorst toe. Tijdens de korte dagen komt de temperatuur uiteindelijk nog maar nét boven de vijf graden uit. En als er tijdens de koude nachten mist of laaghangende bewolking ontstaat is er zelfs nog een lagere maximumtemperatuur mogelijk.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Weerplaza
Beeld | Getty, AD

Ook interessant