Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je in de winter elke dag je ramen een half uur moet openzetten

waarom-je-in-de-winter-elke-dag-je-ramen-een-half-uur-moet-openzetten.jpg

Nu het zo koud is buiten doen we het liefst alle ramen dicht. Zéker als de verwarming aan staat, anders is het nogal zonde van de energie. Maar wist je dat je hierdoor juist hartstikke inefficiënt bezig bent? Juist in de winter is het belangrijk om je ramen elke dag een half uur open te zetten.

Door je ramen te sluiten komt er geen frisse lucht meer naar binnen, waardoor je extra veel energie moet verbruiken om je huis warm te krijgen.

Vochtige lucht

Het zit namelijk zo; een gemiddeld gezin produceert zo’n tien liter vocht in huis door dagelijkse bezigheden. Dit vocht verdampt in de lucht. Daarnaast heb je te maken met allerlei andere bronnen, zoals: de badkamer, keuken en zelfs via funderingen, waar vocht vrijkomt. Hierdoor wordt een vrij vochtige omgeving gecreëerd, waardoor de verwarming moeite heeft met het verwarmen van je huis.

Droge lucht naar binnen krijgen

Vochtige lucht warmt nu eenmaal minder snel op dan droge lucht. Door je ramen of deuren elke dag een half uurtje open te zetten, haal je de droge lucht van buiten naar binnen. Hiermee balanceer je het vochtgehalte in huis, waardoor de kachel de rest van de dag minder hard hoeft te werken.

Nieuwbouwhuizen

Woon je in een nieuwbouwhuis, dan is het extra belangrijk om dit te doen, omdat deze huizen zo goed geïsoleerd zijn. Hierdoor komt er weinig lucht van buiten naar binnen en blijft het vocht hangen. In oudere huizen komt er door kiertjes aardig wat lucht naar binnen, waardoor het vochtgehalte minder hoog is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Eigen Huis & Tuin
Beeld | iStock

Ook interessant