Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Niet plunderpuber of toetertrouwstoet, maar dít is het Woord van het Jaar 2019

woord-van-het-jaar-2019-van-dale-margriet.jpg

Plunderpuber. Toetertrouwstoet. Klimaatspijbelaar. Foeigesprek. Allemaal vindingrijke woorden, maar niet hét Woord van het Jaar 2019. 

Van de negentien genomineerde woorden, is er nu eentje als winnaar uit de bus gekomen.

Woord van het Jaar 2019

Boomer is door Van Dale uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2019. Het kreeg bijna 42 procent van de stemmen. Het is jongerentaal, met als precieze Van Dale-definitie:

“boo·mer (de; m,v; meervoud: boomers(jongerentaal) persoon, m.n. van gevorderde leeftijd, met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen; = fossiel ◦ verkorting van Engels baby boomer [geboortegolver]” 

Klimaat

De zilveren plak, gaat namelijk naar klimaatspijbelaar: dat woord kreegt 14,2 procent van de stemmen. Brons is voor klimaatdrammer, dat op 9,6 procent van de stemmen kon rekenen. Weten wat die woorden precies betekenen en welke andere zestien woorden genomineerd waren? Hier vind je het overzicht én alle betekenissen.

Winkelhieren

Boomer is de opvolger van blokkeerfries, dat in 2018 werd verkozen tot Woord van het Jaar. Dáárvoor, was het appongeluk. En herinneren we ons het project X-feest uit 2012 nog? Van Dale houdt ieder jaar zo’n Woord van het Jaar-verkiezing. Ook in België, waar dit jaar het woord winkelhieren heeft gewonnen. Dit betekent: bij lokale bedrijven en winkels kopen.

Voor de taalliefhebbers: heb jij de Taalvoutjes-scheurkalender 2020 van Van Dale al?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Van Dale
Beeld | iStock

Ook interessant