Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

De winkelstraten worden drukker. Wat zijn de regels?

de-winkelstraten-worden-drukker-wat-zijn-de-regels.jpg

De versoepelde maatregelen kunnen nogal tot verwarring leiden. Zeker in supermarkten maar ook in de winkelstraten. Wat mag nu eigenlijk wel en hoe kun je nu het beste winkelen?

De winkelstraten lopen weer langzaam vol. Misschien heb je zelf ook al wel geshopt. Maar wat zijn de huidige regels voor de detailhandel in de anderhalvemetersamenleving?

Uitvoering anderhalvemetersamenleving in de winkelstraten

Wekelijks geeft Minister President Rutte een persconferentie over de meest recente maatregelen in verband met de coronacrisis. Toch leiden deze maatregelen soms tot verwarring. Vanaf 22 april mochten we bijvoorbeeld weer naar de tandarts, vanaf 11 mei mogen we (gelukkig) weer naar de kapper maar naar de sportschool mogen we pas in september. Niet zo gek dus dat we in de war raken van alle informatie en verschillende data.

Op het gebied van het winkelbeleid zijn de maatregelen vrij helder, toch blijkt de uitvoering ervan niet consequent, voor zowel winkeliers als consumenten. Dit komt met name omdat het per gemeente kan verschillen.

Welke maatregelen treffen winkels?

Dat de drukte in de winkelstraten weer toeneemt is goed. Er spelen hierbij natuurlijk ook economische belangen. Winkeliers willen mensen trekken om te zorgen dat ze toch nog een beetje omzet kunnen maken. Toch moeten we het wel met z’n allen in goede banen leiden. Veel winkels hebben de afgelopen weken maatregelen getroffen. Er zullen veelal dezelfde strenge voorschriften gelden als in de supermarkten, met name rond social distancing en hygiëne. Zo wordt de route bijvoorbeeld aangegeven, zodat mensen niet tegen elkaar opbotsen, er mag maximaal 1 klant per 10 vierkante meter naar binnen, er is soms een andere ingang dan een uitgang en de kassamedewerkers zijn beschermd door schotten, gemaakt van plexiglas. Daarnaast moet je natuurlijk zo veel mogelijk 1,5 meter afstand houden van het personeel en de andere klanten in de winkel.

Hoe gaan wij ons aan deze regels houden?

De toestroom in winkels groeit per dag en daarmee ook de verwarring én de roep om duidelijkere afspraken. Volgens Branchevereniging Detailhandel Nederland is er een grote behoefte aan een eenduidig geluid voor alle gemeentes, zeggen ze tegen de Telegraaf. ”Met de juiste maatregelen is de veiligheid goed te waarborgen, dat gebeurt in winkels al. Maar het is lastig voor consumenten als iets in de ene gemeente wel mag, en in de andere niet,” aldus directeur Hester Duursema. Volgens haar zou iedereen zich aan het protocol van het RIVM moeten houden.

Het klinkt allemaal heel logisch, alleen blijkt winkelen in de praktijk moeilijk na te leven. In sommige ruimtes of situaties kan nabijheid gewoon gebeuren. Uiteindelijk is alles misschien terug te brengen naar het beleid van de ‘intelligente lockdown‘ waarin Nederlanders aangesproken worden op hun eigen gezonde verstand en verantwoordelijkheidsgevoel.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Elle.nl, NOS.nl, Telegraaf.nl
Beeld| iStock

M20

Margriet 20 ligt in de winkels, met alles over (in je eentje) bewegen met de mooiste fiets- én wandelroutes in Nederland. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant