Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom William en Kate officieel geen voogdij hebben over hun kinderen

voogdij-kinderen.jpg

Kate Middleton en prins William zijn de trotse ouders van prins George (5), prinses Charlotte (3) en prins Louis (3 maanden). Toch hebben ze technisch gesproken niet de voogdij over hun eigen kinderen.

Hoe dat kan en wat de reden is? Het heeft allemaal te maken met de eeuwenoude koninklijke protocollen van het Britse vorstenhuis…

Slechte relatie

De Britse koning George heeft driehonderd jaar geleden een wet ingevoerd waarin staat dat de voogdij van de kleinkinderen toebehoort aan de regerend vorst. “Hij deed dit omdat hij een slechte relatie had met zijn zoon, de toekomstige koning George II. Dankzij deze wet werd hij dus voogd over zijn kleinkinderen,’’ weet Marlene Koenig, Amerikaans royaltywatcher en schrijfster van vele boeken over het Britse koningshuis.

Koningin Elizabeth

De eeuwenoude wet brengt met zich mee dat koningin Elizabeth op dit moment de voogdij heeft over achterkleinkinderen George, Charlotte en Louis. En hetzelfde geldt straks voor de eventuele kinderen van prins Harry en Meghan Markle. Officieel mag koningin Elizabeth beslissen over de opvoeding van haar (achter)kleinkinderen en hebben de ouders hierover niets te zeggen.

Prins Charles

Volgens Marlene Koenig maakt het paleis tegenwoordig overigens geen ‘big deal’ van dit recht. En zij verwacht dat dit zeker zo zal blijven als prins Charles straks koning wordt. Officieel zal hij de voogdij over zijn kleinkinderen krijgen, maar volgens de koningshuisexpert heeft hij erg veel respect voor de aanpak van zijn zoon en zal hij de opvoeding aan William en Kate overlaten.

Bron | news.com.au
Foto | ANP

Ook interessant om te lezen

Ook interessant