Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit wil je weten over het levenstestament

testament.jpg

We denken liever niet na over ziekte en geestelijke aftakeling. Maar wie bestiert je geldzaken als je bijvoorbeeld dement wordt? Hoe voorkom je dat er dingen met je gebeuren die je niet wilt? Je regelt het met een levenstestament.

Wat leg je vast?
“Dat kan van alles zijn,” zegt notarieel jurist Chanien Engelbertink. “Je kunt iemand aanwijzen die betalingen en schenkingen mag doen uit jouw naam. Iemand die voor je kinderen zorgt als je door een ongeluk in coma raakt, of die je website en social media-accounts beheert.” Wil je dat je labrador niet naar het asiel gaat? En wens je enkel korenbloemen en vioolmuziek op je begrafenis? Ook dat kun je vastleggen. Verder is het handig om na te denken over hoeveel medische zorg je nog wilt op je sterfbed. Zo kun je in het levenstestament aangeven wat je niet wilt (reanimatie, ziekenhuisopname) of juist wel wilt (euthanasie, alternatieve behandelingen). “Maar let op,” zegt Engelbertink, “voor alleen het medische deel hoef je niet naar de notaris. Dat kun je ook voor een paar tientjes laten vastleggen met een medische verklaring, ook wel wilsverklaring genoemd.” Overleg altijd eerst met je huisarts. Daarna kun je een en ander eenvoudig regelen via de site wilsverklaring.info. Of surf naar patientenfederatie.nl, voor het bestellen van een niet-reanimerenpenning.

Wanneer stel je het op?
Vaak komt het levenstestament pas in beeld als de diagnose dementie al is gesteld. Alleen is het dan niet meer zo eenvoudig te regelen. Een notaris moet controleren of zijn klant volledig wilsbekwaam is; dat is een hoop gedoe en kost veel tijd. Kortom: regel het nu je nog gezond bent en helder kunt nadenken. Ook als je voor langere tijd naar het buitenland gaat, is een levenstestament handig. Zo kan iemand anders je bankzaken regelen als je drie maanden onder de radar bent.

Waarom is het belangrijk?
Als je dement wordt of in een coma raakt, wijst de rechter een bewindvoerder aan. Maar je kunt ook zelf iemand kiezen. Zo voorkom je volgens Engelbertink dat iemand je huis verkoopt als je in een coma ligt. Of dat je krenterige neef – die door de rechter is aangesteld – bepaalt dat je niet meer naar de kapper mag als je dement bent. “Met een levenstestament houd je zelf de regie in handen.”

Wanneer gaat het in?
“Ook dat bepaal je zelf,” zegt Engelbertink. “Het gros van de mensen laat het levenstestament direct ingaan en spreekt met z’n vertrouwenspersoon af: ‘Jij mag namens mij handelen, maar nu ik nog gezond ben doe je niks. En omdat je bevoegd bent, kun je wel postpakketjes voor me ophalen als ik op vakantie ben.’ Je kunt het ook pas laten ingaan na wilsonbekwaamheid. En heel belangrijk: het levenstestament kun je op elk moment wijzigen. Voorwaarde is wel dat je op dat moment nog wilsbekwaam bent. Oftewel: je moet nog in staat zijn je eigen wil te bepalen.”

Is het ook nodig als je bent getrouwd?
“Jazeker,” zegt Engelbertink. “Partners die zijn getrouwd in gemeenschap van goederen denken dat ze niets hoeven te regelen. Maar dat klopt niet. Als het huis op naam van jou en je partner staat, en je partner wordt dement, moet jij naar de rechter om het te kunnen verkopen.” Ook voor uitgaven aan bijvoorbeeld een cv-ketel, een nieuwe auto, een vakantie geldt: zonder levenstestament moet je eerst langs de kantonrechter om toestemming te vragen. Dat is heel emotioneel, omdat de rechter dan beslist of je wel of niet op vakantie mag gaan. Je hebt geen zeggenschap meer over je eigen vermogen.

Dit is een gedeelte uit het dossier Wie regelt het straks? uit Margriet 2017-38. Lees het hele dossier via Blendle. Of bestel deze editie na via magazine.nl.

Tekst | Otje van der Lelij
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Ze zijn superleuk en makkelijk om te maken, opbergbakjes met dierenpoppetjes erop. Bekijk gauw de video voor het stappenplan. Aan de slag!

Kun je de video niet bekijken? Kijk dan hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant