Een wijntje op zijn tijd kan heel lekker zijn. Maar op bonkende hoofdpijn de volgende dag zit niemand te wachten. Een mogelijke oorzaak van zo’n kater? Sulfiet: een conserveringsmiddel dat ervoor zorgt dat wijn langer houdbaar is, maar ook vervelende hoofdpijn met zich kan meebrengen.
Geen invloed op de smaak
Goed nieuws voor iedereen die weleens hoofdpijn heeft gekregen na het drinken van een glaasje witte wijn: vanaf nu zorgt dit stofje niet meer voor een kater. Nederlandse onderzoekers hebben een natuurlijke vervanger ontwikkeld voor sulfiet, Sure genaamd, zo meldt RTL Nieuws. Het stofje bestaat uit citroenmelisse en een kruidenmengsel en heeft volgens de makers geen invloed op de smaak van de wijn. Met deze natuurlijke sulfietvervanger blijft een fles wijn ongeveer een jaar houdbaar.
Vooral in witte wijn
Omdat sulfiet vooral voorkomt in (goedkope) witte wijnen, zal het bedrijf Natural4Sure dat de nieuwe wijn produceert zich eerst richten op witte wijn. Er zijn inmiddels 6.500 flessen witte wijn met het natuurlijke sulfiet zo goed als gereed die deze zomer al op de markt komen.
Helaas zijn de flessen wel een stukje duurder dan een gemiddeld flesje wijn, namelijk € 29,95 per stuk. De makers hopen de productie over een paar jaar zo te kunnen opschroeven dat de wijn al voor € 4,95 per stuk over de toonbank kan gaan.