Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Feit of fabel: bier na wijn geeft venijn… Zó zit het echt

winterborrel-wijn-bier-vertier.jpg

Wie wel houdt van een alcoholische versnapering op zijn tijd, kent het gezegde ‘bier na wijn geeft venijn’. Als je na een pilsje over zou stappen op een glas chardonnay, zou je een groter risico lopen op een kater. Maar is dit eigenlijk wel zo?

Uit nieuw Brits onderzoek blijkt dat de volgorde waarin je verschillende alcoholische drankjes drinkt, helemaal geen verschil maakt. Wel blijkt uit het onderzoek dat dezelfde hoeveelheid alcohol een ander effect heeft op mannen dan op vrouwen.

1 liter bier en 4 glazen wijn

De onderzoekers voerden een experiment uit met negentig vrijwilligers, die in drie groepen werden verdeeld. De eerste groep dronk eerst ruim een liter bier en vervolgens vier grote glazen wijn. De tweede groep dronk hetzelfde, maar dan andersom, en de laatste groep dronk alleen bier. Een week later wisselden de groepen. De groep die alleen bier dronk, wisselde de pilsjes in voor wijn. De vrijwilligers moesten steeds aan het einde van de dag aangeven hoe dronken ze waren. De volgende dag werd de deelnemers gevraagd hoe ernstig de kater was. Het resultaat: de katers van alle deelnemers, ongeacht de groepen, waren net zo hevig.

Mannen kunnen beter tegen drank

Of je dronken wordt of niet, hangt vooral af van de hoeveelheid die je drinkt. Wanneer je je drankjes afwisselt, heb je vaak minder in de gaten hoeveel je drinkt. Uit het onderzoek bleek wel dat vrouwen vaak meer last hebben van een kater. Vrouwen hebben bovendien een hoger alcoholpromillage in hun bloed in vergelijking tot mannen.

Hier komt het gezegde vandaan

Historisch gezien heeft het gezegde ‘bier na wijn geeft venijn’ ook weinig met de volgorde te maken. De uitspraak duidt namelijk op het verschil in sociale klassen in de maatschappij. Wijn was vroeger een stuk duurder dan bier. Bier na wijn gaf dus venijn, omdat dit zou betekenen dat je er financieel op achteruit was gegaan.

Bron | RTL Nieuws, isgeschiedenis.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant