Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wie lachen er harder: mannen of vrouwen?

wie-lachen-er-harder-manne.jpg

De één lacht altijd om z’n eigen grapjes (guilty), een ander buldert om de briljante grap van die collega. Maar wanneer we aan een grappig persoon denken, denkt de overgrote meerderheid aan een man. Hoe komt dit? En wie lachen er nu eigenlijk harder: mannen of vrouwen?

De Nederlandse onderzoeker Giselinda Kuipers heeft voor ons het antwoord…

Dominantie

Volgens onderzoeker Kuipers, heeft dit alles te maken met de geschiedenis. “Het is een heel dominant beeld dat stevig bij ons zit ingesleten”, vertelt Giselinda in Quest. “Lange tijd vonden beide seksen het belangrijk dat vrouwen zich bescheiden opstelden ten opzichte van de man. Door grappen te vertellen, plaats je jezelf op de voorgrond en dat paste niet in dat plaatje.” Dus: mannen vertelden de grappen en vrouwen moesten hierom lachen.

Cabaretwedstrijden

Wereldwijd onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen zelfs meer om mannen, dan om andere vrouwen lachen. Dit is hoe het vroeger ging en zo is het dus nog steeds. “Een beetje triest eigenlijk”, vindt Kuipers, die twintig jaar geleden promoveerde op het onderwerp humor. Maar, om als een boer met kiespijn te gaan lachen is gelukkig niet nodig, want volgens Giselinda veranderen de verhoudingen langzaam. “Bij cabaretwedstrijden staan tegenwoordig evenveel vrouwen als mannen op het podium, wat tien jaar geleden nog ondenkbaar was.”

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat vrouwen minder grappig zijn dan mannen. En onthoudt: wie het laatst lacht, lacht het best…

Bron: Quest  
Beeld: iStock

 

 

Ook interessant