Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom het nog niet zeker is wie het AstraZeneca-vaccin gaat krijgen

waarom-het-nog-niet-zeker-is-wie-het-astrazeneca-vaccin-gaat-krijgen.jpg

Coronaminister Hugo de Jonge staat momenteel voor een groot dilemma: de Gezondheidsraad adviseerde donderdag om het AstraZeneca-vaccin in eerste instantie te gebruiken voor 60- tot 65-jarigen, terwijl het kabinet juist van plan is om er éérst de zorgmedewerkers mee in te enten. Wat wordt het nou?

De Jonge zou vandaag hierover de knoop doorhakken, maar tot op heden is er nog geen nieuws naar buiten gekomen.

Discussie over leeftijdsgrens

Er is sowieso nogal wat te doen over het AstraZeneca-vaccin. Zo hanteren landen momenteel verschillende leeftijdsgrenzen als het gaat om het vaccin. In het onderzoek dat de farmaceut van het AstraZeneca-vaccin heeft gedaan naar de werkzaamheid van het vaccin, zijn te weinig mensen boven de 55 jaar onderzocht om met zekerheid te kunnen vaststellen hoe goed het vaccin bij hen werkt. In Polen mogen daarom alleen mensen tot en met 55 jaar het vaccin ontvangen.

Advies Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert desondanks om ook 60- tot 65-jarigen ermee te vaccineren. Volgens hen blijkt uit de beperkte onderzoeksgegevens die er zijn dat ouderen een vergelijkbare hoeveelheid antistoffen aanmaken als mensen onder de 55 jaar die met het vaccin zijn ingeënt. De Gezondheidsraad gaat er daarom vanuit dat het vaccin waarschijnlijk ook goed bij de 60- tot 65-jarigen zal werken. De kans dat het vaccin ook werkt bij mensen boven de 65 jaar is klein, omdat het immuunsysteem minder goed gaat werken naarmate de leeftijd toeneemt.

Lees ook:
Ziekenhuizen en apothekers: ‘GGD’s verspillen coronavaccins’

Wie krijgt als eerst het AstraZeneca-vaccin?

Nu de Gezondheidsraad dus heeft geadviseerd om als eerst alle 60- tot 65-jarigen in te eten met AstraZeneca, staat Hugo de Jonge voor een dilemma. Gaat hij het advies opvolgen, of houdt hij zich aan zijn huidige strategie vast, waarin eerst de zorgmedewerkers aan de beurt zijn? “Aan de ene kant zijn er zorgmedewerkers in de langdurige zorg die al een tijdje op vaccinatie wachten. Ik heb ook met hen afgesproken dat AstraZeneca voor hen een geschikt vaccin zou zijn”, zegt De Jonge erover. “Aan de andere kant is er een advies van de Gezondheidsraad dat ervoor pleit eerst mensen van 60 tot 64 jaar ermee in te enten, om die groep sneller te beschermen tegen het virus. Ik heb dus een afspraak met de langdurige zorg, en een advies van de Gezondheidsraad. Ik vind beide van groot belang, daar moet ik uit zien te komen.”

Wat vind jij dat Hugo de Jonge moet beslissen?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, NOS
Beeld | Getty

Ook interessant