Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Achter de schermen Nieuws

Quirine kijkt ‘Wie is de Mol?’: ‘Is de Mol zo slim, of is de rest zo dom?’

quirine-kijkt-wie-is-de-mol-is-de-mol-zo-slim-of-is-de-rest-zo-dom.jpg

Wie is de Mol? houdt honderdduizenden fans in z’n greep. Ook de Margriet-redactie doet fanatiek mee om de Mol te ontmaskeren. We hebben poules, verdenkingen en meer dan genoeg twijfels. 

Iedere week bespreekt online redacteur Quirine de nieuwste aflevering van Wie is de Mol? en probeert ze wijzer te worden van alle bondjes, al het bedrog en ingewikkelde opdrachten. Deze keer aflevering zeven: ‘tegenstander’.

Buddy zet de irritante buurtapp uit

Ja, daar is ‘ie dan, hét moment waarop we allemaal (of nouja, ik) al afleveringen lang op zitten te wachten. Een spannende opdracht met actie en sensatie. Hoera! Maar voordat ik er goed voor kan gaan zitten, begint er eerst – alweer – een chaotische puzzelopdracht met heel veel geschreeuw door de porto’s. Buddy mag proberen om wijs te worden uit alle kleuren die hij naar zijn hoofd geslingerd krijgt, en wordt er zo gek van dat ‘ie gewoon zijn porto uit zet. Begrijpelijk, dat doe ik ook zo vaak als de irritante buurtapp weer eens losbarst over allerlei onzinnige dingen. Maar voor het succesvol volbrengen van het spel misschien een niet héél slimme zet (of juist wel, als je de Mol bent). Het zal je dan ook niet verbazen dat er weer precies niks verdiend werd.

Rob als undercover agent

En dan ein-de-lijk krijgen de kandidaten een lasergeweer in hun handen geduwd. De opdracht: negatieve geldbedragen op groen schieten, terwijl de Mol hun groene geldbedragen juist op rood probeert te krijgen. ‘Sorry, de Mól?’, hoor ik je denken. Ja, dat klopt. Dan vraag ik me natuurlijk af wie er de Mol speelde op het moment dat de échte Mol deed alsof hij een kandidaat was. Begrijp je het nog? Het idee van de opdracht is leuk, en ik heb vooral veel lol wanneer Rob als een echte undercover agent allerlei trucs uithaalt om de Mol te pakken. Hij laat zijn hoed bovenop een stelling liggen zodat het lijkt alsof hij daar staat, en gooit met een waterflesje om de Mol af te leiden. Het werkt, want hij schiet als eerste de Mol af. Maar, eh, Rob, je weet toch dat het de bedoeling was om op géldbedragen te schieten?

Twee enthousiaste jongetjes in de speeltuin

Meer kandidaten lijken dit concept in hun enthousiasme een beetje te vergeten. Ik neem het ze niet kwalijk, die arme drommels zijn gewoon blij dat ze eindelijk een keer niet hoeven te puzzelen en denken. Hoeveel (of eigenlijk weinig) geld de kandidaten met deze opdracht verdiend hebben, horen ze pas in de laatste aflevering. Maar veel zal het niet zijn. Buddy is na het lasergamen opvallend stil. Terwijl Rob en Nathan als twee enthousiaste jongetjes in de speeltuin allerlei wilde verhalen over de Mol vertellen, zit Buddy stil in een hoekje. Heeft hij geen verhalen over zijn jacht op de Mol, omdat hij misschien zelf de Mol was? Of we moeten we door het enthousiasme van die andere twee heen kijken, aangezien Nathan als enige geen enkel geldbedrag wist te raken?

Wat is dat toch?

De laatste opdracht wordt weer gedaan met behulp van een aantal vriendelijke Chinezen, en dat is altijd leuk. De groep krijgt vijftien foto-opdrachten, en die moeten ook in één keer onthouden worden. Dat gaat natuurlijk niet goed. Mollen is makkelijk: gewoon een paar keer het verkeerde aantal mensen onthouden, of wat personen omwisselen, en klaar: je hebt de verkeerde foto. Dus, weer bijna niets verdiend. Wat is dat toch met deze groep? Is de Mol nu zo slim of is de rest zo dom?

Nééé, niet Nathan!

Bij de executie krijg ik bijna een hartverzakking, want door een klassieke Wie is de Mol?twist krijgen alleen Buddy en Nathan hun scherm te zien. Waardoor de kans dat Nathan – de leukste kandidaat van het programma ooit – eruit moet wel héél groot wordt. ‘Nééé’, roep ik nog dramatisch tegen de televisie in de eeuwigdurende seconden dat we naar Nathans scherm staren. Maar pfoe, het scherm wordt groen. Wat ook betekent dat er deze aflevering helemaal niemand naar huis moet. Waarom kijk ik dit programma eigenlijk nog?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Beeld | Screenshot

Ook interessant