Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Goed nieuws van de WHO: ‘Goedgekeurde coronavaccins werken tegen álle varianten’

goed-nieuws-van-de-who-goedgekeurde-coronavaccins-werken-tegen-alle-varianten.jpg

Goed nieuws van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Uit hun onderzoeken blijkt dat alle coronavaccins die tot nu toe goedgekeurd zijn werken tegen álle varianten van het coronavirus. Daaronder vallen dus de Britse en Zuid-Afrikaanse variant, maar ook de Indiase mutatie die nu vaker opduikt in Europa.

Één van de directeuren van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties vertelde dat donderdagochtend.

60 procent minder besmettingen

“Alle varianten van het coronavirus die tot nu toe zijn opgedoken reageren op beschikbare, goedgekeurde vaccins”, zegt Hans Kluge, een Belgische arts die namens Europa in het bestuur van de WHO zit. En dat vaccineren zin heeft, zien we volgens hem ook terug in het aantal Europese coronagevallen. In de afgelopen maand zijn er 60 procent minder mensen besmet geraakt, aldus Kluge.

Toch moeten we niet te hard van stapel lopen, want het gaat volgens de expert om een ‘kwetsbare vooruitgang’ waarin we geen – zoals vorig jaar – steekjes mogen laten vallen. “Daardoor kon het coronavirus weer de kop opsteken en kregen het zorgstelsel, de gemeenschap en de economie de volle laag. We zijn door schade en schande wijs geworden.” Hoewel we de goede kant op gaan, moeten we volgens Kluge dus wel heel alert blijven.

Lees ook:
Kun je beter voor of na je vaccinatie paracetamol innemen?

Coronavaccins werken voor alle varianten

We weten nu dus wel dat de coronavaccins die mensen nu krijgen werken voor alle varianten van het virus. Waaronder ook de Indiase variant, die daar voor een noodsituatie zorgt. Deze mutatie van het virus is inmiddels vastgesteld in minstens 26 Europese landen, voornamelijk terug te voeren op internationale reizen. Ook in Nederland is deze versie van het coronavirus al gevonden. Of de coronavaccins voor alle varianten van het virus even effectief zijn, is niet bekendgemaakt.

11 procent volledig gevaccineerd

Ongeveer een kwart van de bevolking van Europa heeft de eerste prik tegen het coronavirus gehad. Zo’n 11 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd; meestal gaat het dan om twee prikken. Volgens Kluge is het daarom ook goed om te beseffen dat de meeste van ons het virus nog steeds kunnen oplopen.

“Vanwege de aanhoudende dreiging moeten we voorzichtig zijn, we moeten goed nadenken over reizen naar andere landen en er misschien van afzien. Vaccins zijn misschien het licht aan het einde van de tunnel, maar we moeten niet verblind raken door dat licht”, aldus de arts.

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Ook interessant