Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wetenschappers waarschuwen: pas op met glutenvrij dieet!

4-voedingsmiddelen-die-je-bloeddruk-bewezen-verlagen.png

Een glutenvrij dieet volgen zonder medische indicatie kan slecht zijn voor je gezondheid, waarschuwen Amerikaanse onderzoekers. Dat blijkt uit hun grootschalige studie dat is gepubliceerd in The British Medical Journal.  

Mensen die glutenvrij eten, vermijden vaak volkoren graanproducten. En dat kan risico’s met zich meebrengen. Zo bevatten volkorenbrood, zilvervliesrijst en andere volkorenproducten belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, ijzer en B-vitamines, vooral goed voor meer energie. Vermijd je deze, dan loop je het risico dat je hier niet genoeg van binnenkrijgt, waarschuwen de Amerikaanse onderzoekers.

Glutenvrije trend

Het Voedingscentrum signaleert de laatste jaren een trend van mensen die zonder medische indicatie glutenvrij gaan eten, omdat dit bevorderlijk zou zijn voor hun gezondheid. Ze vermijden brood en pasta, omdat vooral van deze producten bekend is dat ze gluten bevatten.

Gezondheidsvoordelen volkoren producten

‘Daarmee eten ze echter ook aanzienlijk minder volkorenproducten en lopen ze de gezondheidsvoordelen hiervan mis,’ aldus het Voedingscentrum in een nieuwsbericht. ‘Met slechts drie opscheplepels volkoren graanproducten of drie volkoren boterhammen per dag verklein je al het risico op hart- en vaatziekes, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker.’

Glutenvrije, volkoren vervangers

Gluten zitten vooral in graanproducten. Is vastgesteld dat je coeliakie of (mogelijk) een glutensensitiviteit hebt? Goede vervangers zijn glutenvrij volkorenbrood en glutenvrije havermout. Dan krijg je toch je portie volkoren binnen, zonder de gluten. Je kunt ook je eigen brood, pannenkoeken of wraps bakken van glutenvrij volkorenmeel. (Zilvervlies)rijst, ook een volkoren product, is van nature glutenvrij. Quinoa, wat lijkt op graan, is ook van nature glutenvrij. Maa r omdat hier vaak sporen van gluten op zitten, kun je dit alleen eten als er een glutenvrij logo op staat.

Ook goed om te weten

Bekijk ook: hoe kom je van die bobbel aan de zijkant van je teen af?

(bron: Libelle TV)

Ook interessant