Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Chinese wetenschappers waarschuwen voor besmettelijk nieuw griepvirus

chinese-wetenschappers-waarschuwen-voor-besmettelijk-nieuw-griepvirus.jpg

Wereldwijd gaan heel wat landen nog gebukt onder de huidige coronapandemie, maar Chinese onderzoekers waarschuwen nú al voor een nieuw virus. Een griepvirus onder varkens zou namelijk het potentieel hebben om een nieuwe pandemie te veroorzaken.

Het griepvirus dat nu vooral heerst bij varkens zou besmettelijker geworden zijn voor mensen, schrijven de wetenschappers in hun onderzoek.

Varkens

Het nieuwe griepvirus is al in 2011 opgedoken bij varkens, en leek in eerste instantie alleen schadelijk te zijn voor de dieren. Inmiddels is het virus gemuteerd en weten de onderzoekers dat ook mensen besmet kunnen raken. Dat ontdekten ze na bloedtesten bij mensen die in aanraking zijn geweest met de zieke dieren. Onder andere varkensboeren en medewerker van slachthuizen bleken verhoogde waardes van het nieuwe griepvirus in hun bloed te hebben.  

Nieuw griepvirus

Het virus, dat de naam G4 EA H1N1 heeft gekregen, lijkt op de Mexicaanse griep. Toch hebben de nieuwe virusdeeltjes een aantal andere kenmerken dan het virus dat in 2009 een wereldwijde uitbraak veroorzaakte. Zo kan het nieuwe griepvirus op dit moment nog niet van mens op mens overgedragen worden. Alleen varkens kunnen mensen nu besmetten. Toch is dt is wel iets waar de wetenschappers zich zorgen om maken. Als het virus zich dusdanig muteert dat dit wel mogelijk is, kan het nieuwe griepvirus zich veel sneller verspreiden. Dan is de mogelijkheid op een pandemie een stuk groter.

Lees ook: Coronavaccinatie: eenmalig of elk jaar weer een prik?

Zorgwekkend

Een zorgwekkende ontwikkeling, noemen de Chinese wetenschappers dit nieuwe griepvirus dus. Dat vindt ook hoogleraar virologie Ron Fouchier van het Erasmus MC. Tegen Trouw zegt hij: “Als je kijkt naar alle gegevens, dan is dit virus op weg om gevaarlijker te worden voor de mens. Het heeft alle karakteristieken van een virus dat hoog op de lijst van bedreigende virussen zal komen van de Wereldgezondheidsorganisatie.”

Wereldgezondheidsorganisatie

Eén van de onderzoekers, Kin-Chow Chang, zegt tegen de BBC dat het nieuwe en zorgwekkende virus goed in de gaten gehouden moet worden. “Nu is iedereen – terecht – druk met het coronavirus. Maar we moeten niet uit het oog verliezen dat er ook andere gevaarlijke virussen zijn.” Hoewel het nieuwe griepvirus nu niet direct een gevaar vormt, mogen we het volgens Chang zeker niet negeren. Een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie zegt de Chinese studie nauwkeurig te lezen, en ontwikkelingen te volgen. De bevindingen laten volgens hem zien dat we óndanks de coronapandemie ook op onze hoede moeten blijven voor griepvirussen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Trouw, BBC
Beeld | iStock

Ook interessant