Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Jammer maar helaas: je houdt wespen niet op afstand met bepaalde kledingkleuren

wespen-kledingkleuren.jpg

Draag je in de zomer graag kleurrijke kleding en ben jij altijd degene die van alle kanten wordt lastiggevallen door wespen? Dan heb je vast weleens te horen gekregen dat het aan de vrolijke tinten van je garderobe ligt. De beestjes zouden daardoor vast denken dat ze op een felgekleurd bloemenveld afvliegen. Donkere kleding zou volgens deze logica de oplossing zijn om wespen te ontwijken.

Hoewel het vrij logisch klinkt en vaak wordt geroepen, is er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de stelling dat bepaalde kledingkleuren invloed kunnen hebben op het aantrekken of afstoten van wespen. Sterker nog, er zou – voor zover bekend – nog nooit onderzoek naar zijn gedaan.

Zwart vs. wit

Wel is er een studie gedaan naar de reactie van de zoemende beestjes op kleuren in andere situaties. Daaruit blijkt dat het een het ander wel kan beïnvloeden. In dit onderzoek werden een witte en een zwarte bol voor een wespennest gehangen, zo vertelt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research aan nu.nl. Wat bleek? De zwarte werd vaker aangevallen door de wespen dan de witte. Dit zou komen doordat vijanden van wespen vaker een donkere kleur hebben, waardoor ze de zwarte bol als een grotere bedreiging zien. Hieruit zou je kunnen concluderen dat lichte kleding een verstandigere keus is wanneer je een lange zomermiddag op het terras tegemoet gaat en geen zin hebt in wespengezelschap.

Geuren

Hoe zit het dan met felgekleurde kleding? We zeiden het al: vaak wordt gedacht dat wespen afkomen op vrolijke kleuren omdat die ze aan bloemen zouden doen denken. Maar de aantrekkingskracht van bloemen heeft voor de insecten niets met kleur te maken. Ze vliegen er vooral naartoe omdat er veel andere insecten te vinden zijn. Wespen zijn echte roofdieren en komen dus om te jagen. Daarnaast komen ze af op de geur van zoetigheid. Die zit in de nectar van bloemen, maar ook in je zoete drankje op het terras. Volgens Koos Biesmeijer, bijenonderzoeker bij Naturalis Biodiversity Center, zijn wespen wat voedsel betreft juist dol op dingen die geen uitgesproken of opvallende kleur hebben. Geuren zijn veel belangrijker voor de diertjes dan kleuren.

Slim

Aan je kleurige kleding kan het dus niet liggen. Ben je desondanks aantrekkelijk voor wespen? Dan is het belangrijk om niet in paniek te raken, adviseert Van Vliet. Daarnaast kun je volgens de bioloog beter niet uit een flesje of blikje drinken om het risico dat er met een slok een wesp in je mond of keel belandt te voorkomen. Heb je zoetigheid gegeten of gedronken in je eigen achtertuin? Vergeet dan niet de boel goed op te ruimen en schoon te maken. Wespen zijn slimme beestjes die terugkomen naar de plekken waar ze eerder hebben gesnoept.

Dat zou ten slotte dus ook een verklaring kunnen zijn als je veel last hebt van wespen. Dan komt dat waarschijnlijk doordat ze inmiddels weten dat er bij jou iets te halen valt óf door de zoete geur van wat je op dat moment eet of drinkt. En, naar aanleiding van het onderzoek: misschien kun je beter een felgetinte bloemetjesprint aantrekken dan een klein zwart jurkje. Anders zien ze je misschien aan voor een grote, donkergekleurde vijand…

Bron | nu.nl
Beeld | iStock

Meer artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant om te lezen

Ook interessant