Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Werken en in de overgang? Deze expert geeft vijf tips om klachten te verminderen

casual-mature-woman-relaxing-at-home.jpg

Tachtig procent van de vrouwen in de overgang ervaart weleens klachten: opvliegers, stemmingswisselingen, concentratieverlies, verstoorde nachtrust en stress. Deze klachten kunnen z’n weerslag hebben op het functioneren op de werkvloer. Met deze tips kun je er op je werk beter mee omgaan.

Wist je dat er 1,6 miljoen vrouwen in Nederland zijn die in de overgang zijn? Michelle van Iersel is overgangsdeskundige en geeft vrouwen in de overgang informatie en adviezen om ongehinderd te kunnen blijven werken. Hier geeft ze je alvast vijf tips:

Tip 1. Plan meer ruimte in je agenda

Voorkom dat je een overvolle agenda hebt en zonder rustmomentje van de ene naar de andere afspraak moet haasten. Gevolg is namelijk dat je geen tijd meer hebt om te acclimatiseren en direct moet schakelen naar een ander onderwerp en locatie. Dit werkt opvliegers en stress in de hand. Geef jezelf de tijd om het vorige gesprek, acties en aandachtspunten te registreren.

Heb je de vrijheid om ook thuis te werken of kun je flexibele uren maken? Handig als je een slechte nacht hebt gehad.

Tip 2. Kies bewust voor wat je eet en drinkt

Koffie, zwarte thee, alcohol, cola (ook light) en andere frisdranken zijn triggers voor nog meer opvliegers. Net zoals suiker, zout, pittige specerijen, frituurvet en sladressings uit een pakje. Ook kunnen deze producten ervoor zorgen dat je een energiedip krijgt na het eten. Is er in jullie kantine of restaurant weinig gezonds te vinden? Neem dan zelf wat mee van huis, een verse salade, een handjevol ongezouten nootjes of een volkoren broodje met biologisch beleg en plakjes tomaat bijvoorbeeld. Drink daarnaast voldoende water.

Ga je naar de ‘vrijmibo’? Vul dat ene glaasje wijn of prosecco aan met extra ijsklontjes, nippend doe je daar langer mee. En organiseer je een overleg? Bestel dan niet de bovengenoemde producten, maar ga voor gezonde alternatieven als verse muntthee, waterkannen met citroentjes en raw chocolate in plaats van koek en cake.

Tip 3. Overleg en verdeel taken

Voorkom dat je opbrandt doordat je keihard en krampachtig blijft vasthouden aan hoe je vroeger je taken uitvoerde. Meer weerstand geeft je meer stress, meer opvliegers, meer irritatie, meer slapeloze nachten en ga zo maar door. Probeer bij collega’s aan te geven dat ze nog net als altijd bij je terechtkunnen en dat je zeker, maar wél op een later moment of even op een plek waar niemand je kan storen, zal terugkomen op hun vragen of e-mail.

Verdeel de taken op de afdeling dusdanig dat iedereen naar zijn krachten en talenten wordt ingezet. Het is zonde als de een loopt te stoeien met een rekensom terwijl de ander dat moeiteloos doet.

Tip 4. Verbeter je concentratievermogen

Het kost soms extra moeite om even scherp, snel en gefocust te zijn. Een deel van je hersens zit door alle hormonale veranderingen in de overdrive. Dat zorgt voor concentratieverlies en moeite met multitasken. Zorg ervoor dat je na elke 45 minuten een micropauze neemt. Een paar minuten naar muziek luisteren, een ontspannings- of meditatieoefening doen, ontladen door heen en weer te lopen, buiten frisse lucht opsnuiven of een sudoku maken.

Vergeetachtigheid is trouwens ook een vaak genoemde klacht van vrouwen in de overgang. Vraag of notulen snel kunnen worden opgesteld en gemaild.

Tip 5. Richt je werkplek optimaal in

Dan nog een paar maatregels die je kunt nemen op je werkplek:
– Bekijk of er een raampje open kan en of je de temperatuur kunt regelen van je werkomgeving.
– Doe af en toe de deur dicht wanneer je extra concentratie nodig hebt of een adempauze na opvliegers neemt.
– Zet een kan koud en vers water neer.
– Leg spullen in je lade die je tijdens de micropauzes kunt gebruiken. Een fotootje van je kinderen of van een persoon of huisdier geeft je een ‘geluksgevoel’ waarmee je kunt ontspannen.

Lees ook:

Overgangsklachten: wel of geen hormoontherapie?

Dit voedsel helpt je door de overgang

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet ontvangen?Schrijf je in voor de nieuwsbrief via Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant