Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Werken bij defensie voor vrouwen

Hoewel de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt steeds beter wordt zijn er nog altijd werkplekken die gedomineerd worden door mannen. Niet de minste daarvan is het leger. Margriet.nl staat stil bij de positie van vrouwen bij defensie.

Dat er weinig vrouwen werken bij defensie was de legertop zelf ook al opgevallen. Daarom stelde staatssecretaris van defensie Van der Knaap in 2005 het doel dat drie op de tien nieuwe militairen vrouwelijk diende te zijn. Meer vrouwen in het leger dus… De vraag is alleen of dit werkelijk een bijdrage aan de vrouwenemancipatie is van defensie of een creatieve oplossing voor een personeelstekort. Volgens Shelley Anderson van het Women Peacekeepers Program, een internationale vredesbeweging die zich richt op vrouwenemancipatie, is het laatste het geval. In een pamflet schrijft Anderson dat het toenemende aantal vrouwen in het leger meer zegt over de militarisering van de samenleving dan over emancipatie.

Vrouwelijke aard
Anderson rekent ook af met het vooroordeel dat vrouwen nodig zijn in het leger om de boel zachter en meer humaan te maken. Volgens de activiste zijn vrouwen geenszins minder gewelddadig dan mannen. Om dit te onderstrepen verwijst ze naar de foto’s uit de Iraakse Abu Graib gevangenis en de agressieve rol van de Amerikaanse reserve-luitenant Lynndie England daarin. Uit haar pamflet blijkt duidelijk hoezeer Anderson een tegenstander is van meer vrouwen in het leger.

Ontucht en intimidatie
Wat de motieven ook mogen zijn om meer vrouwen in het leger te laten werken, makkelijk is het er niet voor vrouwen. Het beeld dat er toch vooral een ‘mannetjescultuur’ hangt werd twee jaar geleden pijnlijk bevestigd. In 2006 kwam defensie in opspraak na een ontuchtschandaal op het marinefregat Tjerk Hiddes. Dit schandaal bleek het topje van ijsberg te zijn en in korte tijd kwamen er meer zaken van aanranding en seksuele intimidatie aan het licht. De Nederlandse krijgsmacht stelde een onderzoek in en daaruit bleek dat de ergst vrezen gegrond waren. De conclusie kan als volgt worden samengevat:

De tolerantie ten aanzien van vrouwen en homoseksuelen bij de krijgsmacht is niet erg hoog. Hoewel bijna driekwart van de ondervraagde militairen positief is over samenwerking met vrouwen, geeft slechts de helft aan dat de meeste collega’s graag met vrouwen samenwerken. Ook komt het vaak voor dat men een mannelijke leidinggevende meer gezag toekent dan een vrouwelijke. Een kleine meerderheid vindt homoseksuelen geschikt om bij defensie te werken. Daarnaast wordt lang niet altijd opgetreden door leidinggevenden als er negatieve opmerkingen worden gemaakt over vrouwelijke collega’s of homoseksuelen.

Kortom: de goede wil is er wel, maar het ontbreekt vooralsnog aan de tolerantie op de werkplek zelf.

Uitdaging
De sfeer op de werkplek mag dan misschien erg lastig zijn, maar verder is er natuurlijk geen enkele reden waarom vrouwen dit werk niet zouden kunnen doen. Margriet.nl heeft twee portretten gemaakt van vrouwen in het leger waaruit dat wel blijkt. Marit van Ophuizen vertelt daarin: ‘Ik ben iemand die altijd de uitdaging aangaat. Dat spreekt me ook zo aan in dit werk. Net als de afwisseling en de flexibiliteit. Bij defensie heb je heel veel tijd voor jezelf; je kunt sporten in de baas z’n tijd en een studie volgen. Maar als je wordt uitgezonden, ben je 24 uur per dag bezig. En om de twee, drie jaar vervul je een andere functie.’

Ook interessant