Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Onderzoek toont aan: dít soort werk kan dementie op latere leeftijd uitstellen

werk-kan-dementie-uitstellen.jpg

Met plezier naar ons werk gaan, dat willen we allemaal wel. En dat blijkt niet alleen op de korte termijn belangrijk, maar het heeft ook invloed op de gezondheid van je hersenen. Uit een internationaal onderzoek dat maar liefst 17 jaar heeft geduurd blijkt namelijk dat er bepaalde factoren zijn waar je werk aan moet voldoen, om dementie op latere leeftijd uitstellen. 

We leggen je uit wat je hierover moet weten en waar dat werk dan aan moet voldoen. 

Dementie uitstellen door je juiste werk 

Volgens het onderzoek kan werk dat mentaal stimulerend is, dementie op latere leeftijd gemiddeld met een half jaar uitstellen. Met mentaal stimulerend werk bedoelen de onderzoekers een baan met een hoge beslissingsvrijheid en veeleisende taken. Aan het onderzoek dat ongeveer 17 jaar duurde deden meer dan 100.000 deelnemers uit Europa, Amerika en Engeland mee. Daaruit bleek dan 4,8 op de 10.000 deelnemers met een cognitief stimulerende baan dementie ontwikkelden, tegenover 7,3 op 10.000 bij de deelnemers met een baan met lage hersenstimulatie. In het onderzoek werd ook rekening gehouden met leeftijd, geslacht, levensstijl en opleidingsniveau. Naast het verband tussen mentaal stimulerend werk en het uitstellen van dementie, bleek er een nog sterker verband te zijn bij de ziekte van Alzheimer

Het verband 

De onderzoekers konden niet precies achterhalen waardoor het verband tussen mentaal stimulerend werk en het uitstellen van dementie tot stand kwam, maar vermoedelijk heeft dat met eiwitproductie te maken. Door jarenlange cognitieve stimulatie zou de productie van bepaalde eiwitten worden afgeremd. Die eiwitten zouden er op latere leeftijd voor zorgen dat de hersenen zich minder goed herstellen, wat weer tot dementie kan leiden. 

Lees ook: 10 signalen die kunnen wijzen op beginnende dementie

Hersenen actief houden

Het is niet voor iedereen mogelijk om mentaal stimulerend werk te doen met veeleisende taken en een hoge beslissingsvrijheid. Dat betekent niet dat je daarmee gedoemd bent om dementie te krijgen op latere leeftijd. Studies zoals deze benadrukken namelijk ook het belang van activiteiten buiten je werk om, om je hersenen gezond te houden. Dat kunnen dus ook hobby’s en andere vrijetijdsbestedingen zijn. Het is vooral belangrijk dat je nieuwsgierig blijft en je brein actief houdt door jezelf te blijven prikkelen en nieuwe dingen te leren.

Bron | Het Laatste Nieuws, Analyse Nederland
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant