Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom er mogelijk een wereldwijd tekort aan toiletpapier dreigt

o-nee-er-dreigt-een-wereldwijd-tekort-aan-toiletpapier-margriet.jpg

Toen mensen aan het begin van de eerste lockdown wc-papier gingen hamsteren, werd daar nogal gekscherend over gedaan. Een tekort aan toiletpapier? Welnee, we hadden nog genoeg om ‘tien jaar mee te poepen’, aldus Rutte. Toch waarschuwt een belangrijke producent nu voor een (tijdelijk) tekort.

Door een crisis in de containersector zou het best kunnen gebeuren dat we binnenkort écht flink wat minder toiletpapier krijgen. Is het slim om toch te hamsteren? Nou, juist niet. We leggen je uit waarom.

Vertragingen bij transport zorgen voor tekort aan toiletpapier

Volgens Suzano, ’s werelds grootste producent van houtpulp (een basisstof voor het maken van toiletpapier), kunnen er flinke vertragingen ontstaan bij het transport. Suzano is verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde voorraad van dit ‘wc-papierppulp’. De CEO van het bedrijf meent dat de wereldwijde crisis in de sector van zeecontainers kan zorgen voor leveringsproblemen. Het bedrijf transporteert z’n houtpulp altijd in een zogeheten ‘break bulk’-container. Maar door de stijgende vraag naar schepen die in geribbeld staal vervoeren, begint hier nu extra druk op te komen. Er dreigen dus te weinig zeecontainers beschikbaar te zijn om alle houtpulp voor het wc-papier op tijd te leveren. En daardoor kan er dus ook mogelijk minder wc-papier onze kant op komen, als er niet op tijd een flinke bups houtpulp vanuit een andere partij komt.

Niet hamsteren

Daarbovenop is de vraag naar toiletpapier flink gestegen sinds de coronacrisis, omdat we allemaal veel meer thuis zijn. Tel daar ook nog eens bij op dat we massaal hebben gehamsterd, en het zou zomaar kunnen dat de transportproblemen hierdoor nog erger worden. Als de producenten van ons toiletpapier ook nog eens zonder grondstof komen te zitten, ontstaan er wellicht alleen maar meer leveringsproblemen. Ook nu is hamsteren dus níet de oplossing om ervoor te zorgen dat iedereen genoeg wc-papier heeft.

Geniaal trucje om langer te doen met je wc-papier

Kortom: de kans is groot dat we alsnog te maken krijgen met een tekort aan toiletpapier. Maar om iedereen in die tijd van schaarste de benodigde portie te geven, is het belangrijk om vooral níet te gaan hamsteren. Doe je dat wel, dan zorg je er eigenlijk voor dat meer mensen zonder wc-papier komen te zitten dan nodig. Sla dus niet meer wc-papier in dan je normaal doet. Wellicht ligt hier ook een belangrijke taak bij de supermarkten, om een mogelijke limiet in te stellen in tijden van schaarste. En probeer ook zo lang mogelijk met je rolletje toiletpapier te doen. Met dít geniale trucje doe je veel langer met een rol toiletpapier.

Bron | Bloomberg, Het Laatste Nieuws
Beeld | Getty

Margriet 14 ligt nu in de winkel! In dit Pasen-nummer vind je de lekkerste recepten en leukste DIY’s voor Pasen, lente-fietsroutes door heel Nederland, tien pagina’s puzzelen, een 4-weken krachtplan en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant