Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Niet meer weten welke dag het is blijkt goed voor je te zijn

niet-meer-weten-welke-dag-het-is-blijkt-goed-voor-je-te-zijn.jpg

De situatie waar we momenteel in zitten brengt ons tijdsbesef in de war. Weet je ook niet meer welke dag het is? Volgens filosofe Joke Hermsen is dat juist goed.

Hoe komt het dat je soms niet meer weet welke dag het is? Het heeft alles met je tijdsbesef in quarantaine te maken, want die verdwijnt langzaam.

Tijdsbesef

De tijd kwijt zijn zou juist goed kunnen zijn, legt filosoof Joke Hermsen uit aan Trouw. Normaal gesproken leven we onder een grote tijdsdruk en is het heerlijk om een beetje rust te nemen. Toen was daar Corona en kregen we van de ene op de andere dag zeeën van tijd. Er hangt niet zo veel waarde meer aan de tijd. Je staat niet meer in de file en daarnaast deel je ook zelf in hoe laat je eet, wanneer je iemand belt of dat je ’s avonds nog even iets afmaakt.

Lees ook: Dít is dus waarom we steeds vergeten welke dag van de week het is

Tijd is geld

Eind negentiende eeuw kwam er druk op tijd te staan. De kloktijd ging de hoogte van ons salaris betalen, we werden immers betaald voor het aantal gewerkte uren. Als je minder uren ging werken, kreeg je minder geld en voilà: daar heb je stress. Tijd is geld en wordt tijd automatisch ook iets stressvols.

Overdaad van tijd

Hermsen tegen Trouw: ”Het geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar de tijd die we nu hebben door de lockdown, maakt de kans op een innerlijke of persoonlijke ervaring van tijd mogelijk. Deze staat los van economie, geld, drukte en stress.” Als je naar muziek of een verhaal luistert, ben je even niet met de tijd bezig, maar verlies je je in het moment zelf. Je kunt nu meer dan ooit zulke momenten van aandacht creëren. Ga bijvoorbeeld wandelen, mediteren, zingen, een goed boek lezen, een podcast luisteren of tuinieren. Zo lang je maar niet bezig bent met het economisch rendement van tijd hebben, tellen of meten.

Bewust

Volgens filosoof Hermsen is het beter om nu juist te proberen om los te komen van al die uren en dagen en weken. De manier zou zijn om niet te kijken naar de tijd als iets wat je hebt, maar als iets wat je bent. Aandacht, verbinding, inspiratie en reflectie zijn ervaringen die er werkelijk toe doen en deze zijn niet in geld uit te drukken.

Denk daar maar eens over na. Je hebt er nu per slot van rekening genoeg tijd voor.

Bron | Trouw
Beeld | iStock

Ook interessant