Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Welk effect heeft de kleur rood op onze hersens?

effect-rode-kleur-op-hersenen.png

De afgelopen jaren hebben experts over de hele wereld, van antropologen tot sociaal psychologen, zich gebogen over het effect van de kleur rood op onze hersens. Benieuwd wat rood met mensen doet? 

Aantrekkelijk én bedreigend

Hoewel het allang bekend is dat mannen een vrouw in het rood aantrekkelijk vinden, blijkt uit recent onderzoek gepubliceerd in Personality and Social Psychology Bulletin dat rood ook effect heeft op de percepties die vrouwen van elkaar hebben.

Voor het onderzoek werden vrouwelijke deelnemers gevraagd om foto’s te beoordelen van andere vrouwen die de kleuren rood, wit of groen droegen. Vrouwen in rood werden beoordeeld als meer geïnteresseerd in seks en daardoor ook als een bedreiging gezien.

Betere sportprestaties

Rode sportkleding zou ook je sportprestatie een boost geven; volgens een studie (2005) in het tijdschrift Nature blijkt dat sportteams die rood dragen vaker winnen dan teams die in het blauw spelen. Volgens Ian Stephen, verbonden als psycholoog aan de Macquarie University in Sydney, is het logisch dat rood ons een concurrentievoordeel oplevert: “Rood zendt een boodschap van agressie uit. Dat zie je ook terug in het dierenrijk.”

Uit een onderzoek van de Amerikaanse University of Rochester blijkt dat rood ons ook energieker doet voelen, wat wellicht verklaart dat het dragen van de kleur ons overwinningen opleveren.

Minder eten

Rood kan ook functioneren als een stopsignaal, vooral als het gaat om het consumeren van voedsel. Dit suggereert een studie uit 2012 gepubliceerd in het tijdschrift Appetite. Deelnemers aan het onderzoek aten minder van rode borden, dan van witte en blauwe. Dit was ook het geval bij de kopjes.

“In het algemeen wordt de kleur rood geasssocieerd met stop en gevaar,” zegt Oliver Genschow, psycholoog aan de universiteit van Gent. “Bij het zien van rood is er sprake van terughoudend gedrag. Dit resulteert in het vermijden van eten en drinken.”

Krachtige uitstraling

Serveerster die rood dragen krijgen meer fooi van mannen (niet van vrouwen) dan serveersters die andere kleuren dragen, zo blijkt uit een studie in de Journal of Hospitality & Tourism Research. Volgens Ian Stephen is dit logisch. “Er is een redelijk goed bewijs dat kleding (en hoe we eruitzien) effect heeft op hoe mensen ons waarnemen.” Zo kan de kleur rood ons krachtiger doen lijken. Je straalt meer macht uit.

Ook interessant