Nieuws

Wat je wel (en vooral niet) moet drinken in deze hitte

wat-je-wel-en-vooral-niet-moet-drinken-in-deze-hitte.jpg

Met deze extreem hoge temperaturen is het belangrijk om veel te blijven drinken. Wanneer we namelijk te weinig vocht binnen krijgen, loop je al snel het risico op uitdroging. Maar wat is beter? IJskoud of lauw water? En zijn koffie en alcohol echt veel slechter voor je onder warme omstandigheden?

Een glas water is een goede dorstlesser. Het bevat geen calorieën en het helpt om je lichaam goed te hydrateren. Wanneer er een vochttekort in ons lichaam dreigt, geven onze hersenen een prikkel dat het tijd is om te gaan drinken. Wanneer dit vochttekort is aangevuld komen deze prikkelsignalen weer tot rust. Toch zijn er bepaalde factoren die deze prikkel kunnen beïnvloeden. Zo zorgen koolzuur en koud water er bijvoorbeeld voor dat onze dorstprikkel eerder gestild is dan wanneer we koolzuurvrije of lauwe drankjes drinken.

Koud of warm water

Op basis van die theorie zou je misschien denken dat lauw kraanwater dus het beste is om te drinken bij hoge temperaturen. Daarvan blijven we drinken tot ons vochttekort weer écht is bijgevuld. Toch is er ook wat te zeggen voor koud water. Wanneer we een ijskoud glas kraanwater drinken koelen we namelijk ook ons lichaam af. Dit gebeurt overigens het beste wanneer we het water in ijsvorm binnenkrijgen. Wanneer je een liter schaafijs eet, koelt je lichaamstemperatuur met een halve graad af.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Koffie

Koffie staat er om bekend dat het vochtafdrijvend werkt. En dat wil je natuurlijk niet wanneer het warm is. Toch hoef je het zwarte goud, volgens hoogleraar Voeding en Hart- en vaatziekten aan de Wageningen Universiteit Marianne Geleijnse, op hete dagen niet direct uit je dieet te schrappen. “Sterker nog, als je voldoende wilt drinken op een dag, dan is beginnen met een paar flinke bakken koffie juist een uitstekende keus. Dat draagt bij aan een goede vochtbalans.” Het meest ideaal is uiteraard koude koffie (bij voorkeur zonder suiker), zodat je lichaam extra afkoelt.

Alcohol

Wanneer het heet is, ben je geneigd meer te drinken. Dat is op zich goed, maar niet als er alcohol in je drankje zit. En dat is niet alleen omdat je dan sneller dronken wordt. Uit onderzoek van een groep internationale wetenschappers, dat onlangs werd gepresenteerd in het Britse medische vakblad Journal of Dermatology, blijkt dat alcohol de kans op een melanoom met twintig procent vergroot.

Lees ook
Autorijden in deze hitte? Let vooral op deze dingen

Bron| Volkskrant
Beeld| iStock

Ook interessant