Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je nu zo weinig vogels ziet (en ze er ziek uitzien)

waarom-je-nu-zo-weinig-vogels-ziet-en-ze-er-ziek-uitzien.jpg

De Vogelbescherming wordt platgebeld door bezorgde mensen. Waar zijn alle vogels? En waarom zien veel van de beestjes die nog wel rondvliegen er ziek uit?

Gelukkig is er niets om ons zorgen om te maken, om twee logische redenen.

Weinig vogels

De eerste reden is dat het broedseizoen van de meeste vogels voorbij is. ‘Waarom zou je als vogel aandacht trekken als je jongen zijn uitgevlogen en er zat eten in de natuur is?’, schrijft de Vogelbescherming op hun site. Opvallen is juist gevaarlijk; vogels hebben genoeg natuurlijke vijanden. Dus als het niet nodig is, blijven ze het liefst lekker ondergedoken.

Lees ook
Waarom het netje om vetbollen gevaarlijk kan zijn voor vogels

In de rui

En hoe zit het dan met die ziek uitziende vogels, met hun kale plekken? Nee, er grijpt geen vogelziekte om zich heen, ze zijn in de rui. Rond augustus vallen alle oude veren uit, waardoor vliegen wat moeilijker wordt. Extra kans om opgegeten te worden dus. Daarom verstoppen ze zich. ‘Zo ongezond kunnen vogels er nu eenmaal uitzien tijdens de rui. Maar na de rui zijn ze weer als herboren. Spik en span en klaar voor de winter, of om naar een ander continent te vliegen.’

Vogelvoer klaarleggen

Hoe lang het nog duurt totdat vogels ons weer komen verblijden met wat bezoekjes in de tuin? Zodra ze nieuwe veren hebben en het buiten koud wordt, laten ze zich weer zien. Zeker als je wat vogelvoer voor ze klaarlegt.

Citroenen, olijven, sinaasappels en vijgen uit eigen tuin eten? Deze set van vier mediterrane fruitboompjes koop je nu met 56% korting in de Margriet Shop.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Vogelbescherming
Beeld | iStock

Ook interessant