Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Weet jij wat je moet doen in een noodsituatie? Zó maak je je eigen noodplan

vrouw-laptop.jpg

Weet jij wat je moet doen in een noodsituatie? Nee? Je bent niet de enige. Bijna 40 procent van de Nederlanders weet niet waar men terecht kan als eigen huis niet meer toegankelijk is door een brand, een gaslek of een evacuatie, zo blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. De hulporganisatie adviseert daarom een persoonlijk noodplan te maken om voorbereid te zijn op een noodsituatie.

De organisatie is vandaag een campagne gestart om zo’n noodplan onder de aandacht te brengen, zo meldt RTL Nieuws. Het publiek wordt via social media gevraagd om de ‘one minute to leave’-uitdaging aan te gaan. Oftewel om binnen een minuut je huis te verlaten en je belangrijkste spullen mee te nemen.

Geen telefoonnummers meer

Veel mensen hebben geen toegang meer tot belangrijke gegevens als verzekeringspolissen of telefoonnummers wanneer zij hun huis niet meer in kunnen. De meeste mensen hebben belangrijke telefoonnummers opgeslagen in het geheugen van hun smartphone, maar niet in hun eigen geheugen, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Zo weet 66 procent van de Nederlanders het telefoonnummer van hun kinderen niet uit hun hoofd. 42 procent van de respondenten is niet in staat het nummer van hun partner op te noemen zonder in hun telefoon te kijken. 80 procent denkt de telefoonnummers overigens op een of andere manier wel te kunnen achterhalen. Driekwart van de Nederlanders heeft nog nooit met naasten besproken of er in geval van nood tijdelijk bij hen kan worden gelogeerd. Nederlanders houden zich daarentegen wel bezig met de opvang van hun huisdieren. 63 procent van de huisdierbezitters heeft nagedacht over het elders onderbrengen van hun dier als het niet langer thuis kan blijven.

Dit zet je in je noodplan

Wat zet je in je persoonlijke noodplan? Op de website van het Rode Kruis kun je een document downloaden waarin je belangrijke informatie zoals telefoonnummers of gegevens van de nutsvoorzieningen of verzekeringen invult. Je kunt de informatie digitaal bewaren en een geprint exemplaar op een veilige plek neerleggen. Leg ook een exemplaar bij degene bij wie je tijdelijk wilt verblijven als je je huis niet meer in kunt, eventueel met een kopie van andere documenten zoals je paspoort. Je kunt het document eventueel beveiligen met een wachtwoord.

Bronnen | RTL Nieuws, ANP, rodekruis.nl
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in opmargriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant