Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Weet jij waarom we deze ‘nutteloze’ lichaamsdelen hebben?

vrouw-denken.jpg

Je denkt er vast niet vaak over na, maar het menselijk lichaam zit mooi in elkaar. Alles in het lichaam is er met een reden, zelfs de kleinste onderdelen. Of, toch niet? Waarom hebben wij eigenlijk oorlellen? En waarom hebben mannen tepels?

Oorlellen
De oorlel was oorspronkelijk onderdeel van de oorschelp en diende om geluid beter op te vangen. Inmiddels heeft de oorlel eigenlijk geen functie meer, behalve dan om sieraden in te dragen natuurlijk. Wist je trouwens dat los hangende oorbellen vaker voorkomen dan aan het hoofd vast gegroeide oorlellen?

Lichaamshaar
Toen mensen nog in grotten leefden, konden ze het behoorlijk koud krijgen. Vandaar dat het hele lichaam bedekt was met haar. Waarom we deze vacht zijn kwijtgeraakt, weten we niet precies. Inmiddels zijn we overgestapt op het dragen van kleding, dus hebben we die dikke lichaamsbeharing niet meer nodig. Wel dragen we nog de sporen van onze harige voorouders, zoals beenhaar en armhaar.

Kippenvel
Als je kippenvel hebt, gaan de haartjes op je lichaam rechtop staan. Hierdoor kan er lucht tussen komen en houd je warmte vast. Dit werkt alleen als je een vacht hebt. Maar waarom krijgen wij dan nog kippenvel? Ook hormonen kunnen voor kippenvel zorgen, bijvoorbeeld als je naar mooie muziek luistert of als iemand met zijn nagels over een schoolbord krast. Adrenaline zorgt er dan voor dat we kippenvel krijgen. Bij dieren kan dit nog nuttig zijn. Als ze angst of woede voelen, gaan de haren rechtop staan, waardoor het ‘gevaar’ misschien afdruipt. Voor mensen is kippenvel een overblijfsel van vroeger, dat geen specifiek doel meer heeft.

Mannentepels
Het is inmiddels een klassieke vraag: waarom hebben mannen tepels? Mannen voeden immers geen baby’s. Hoe een embryo zich direct na de bevruchting ontwikkelt, is bij mannen en vrouwen hetzelfde. Na ongeveer drie weken begint bij elk embryo de ontwikkeling van tepels. Later, als de mannelijke of vrouwelijke kenmerken zich gaan ontwikkelen, bestaan de tepels al. Alleen bij vrouwen ontwikkelen de borsten zich verder.

Verstandskiezen
Toen wij vroeger, als oermens, hard voedsel moesten eten, hadden wij daar verstandskiezen voor. Onze mond is nu smaller vergeleken met vroeger, waardoor deze kiezen niet meer goed in onze mond passen. Ook eten wij ander voedsel, waardoor we ze niet meer nodig hebben. Verstandskiezen kunnen voor gebitsproblemen zorgen, doordat ze andere tanden kunnen wegdrukken of over andere tanden heen groeien. Daarom worden ze vaak verwijderd.

Stuitje
Het stuitje is het restant van de staart die we ooit hebben gehad. Dit restant lijkt totaal overbodig, maar dat is het niet helemaal. Het beschermt namelijk de organen in het bekken. Ook is het een aanhechtingspunt voor verschillende spieren die beweging van het skelet mogelijk maken.

Kleine teen
Je kleine teen helpt je met het houden van balans. Maar als je ‘m mist, kun je alles doen wat iemand met een kleine teen ook kan. We hebben onze kleine teen te danken aan het feit dat we van apen afstammen. Apen gebruiken al hun tenen om in bomen te klimmen en om zich vast te grijpen. Wij hebben ‘m nog in aangepaste versie.

De evolutie zorgt er zelf voor dat we bepaalde dingen die we niet meer nodig hebben, verliezen. Dit gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Vandaar dat we nu nog enkele ‘nutteloze’ lichaamsdelen hebben.

Bronnen: menselijk-lichaam.com, mens-en-gezondheid.nl/kippenvelmens-en-gezondheid.nl/tepels en popsci.com
Bekijk hier wat er gebeurt als je te weinig slaapt:

Dit wil je misschien ook lezen:

Mijn oog trilt! En 4 andere vreemde lichaamstrekjes verklaard

Snel somber? Deze vitamines kunnen misschien helpen

Je plas ophouden: slecht of niet?

Ook interessant