Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít is volgens experts de weersverwachting voor de zomer van 2021

dit-is-volgens-experts-de-weersverwachting-voor-de-zomer-van-2021.jpg

Nederlandse zomers zijn vaak maar moeilijk te voorspellen. Kunnen we dit jaar net als in 2020 genieten van warme temperaturen of moeten we het doen met wisselvallige dagen en veel regen? Dít is de weersverwachting voor de zomer van 2021.

Volgens een weerexpert kan het voor sommige mensen de perfecte zomer worden. Dat belooft veel goeds, toch?

Weersverwachting zomer 2021

De kans op hittegolven en een flink aantal tropische dagen is volgens de meteorologen van Weeronline groot. Maar ook voor de mensen die daar niet zo van houden, biedt deze zomer uitkomst: er komen ook periodes met wat koeler weer en af en toe een bui. De weersverwachting voor de zomer van 2021 lijkt ons nu dus te wijzen op een behoorlijk afwisselende zomer. En dat blijkt alles te maken te hebben met de windrichting én het weer in onze (verre) buurlanden.

30 tot 35 graden

Naar verwachting wordt de zomer in Centraal- en Zuid-Europa namelijk heter en droger dan normaal, en daar pikken we in Nederland af en toe een graantje van mee. Als er een zuidenwind staat, kan het in Nederland wel dertig graden worden. Sterker nog: uitschieters boven de 35 graden met flink wat zon verdienen ook een plaatsje op de weersverwachting voor de zomer van 2021. Maar wanneer de wind uit het westen komt, is het zeker aan zee een stuk koeler. Dat komt doordat het water van de Noordzee kouder is dan afgelopen jaren, en de wind die koude temperaturen met zich meebrengt.

Lees ook:
Aangename verrassing: we tikken deze week de twintig graden aan!

Warmer in het binnenland

De verschillen in het binnenland en de kust kunnen de komende zomer sowieso extra groot zijn door die koude zee. Terwijl de temperatuur in het binnenland flink oploopt, kan de zeewind in gebieden rondom de kust de temperatuur laten dalen. Maar er is ook goed nieuws: door die koude zee is het mogelijk wél zonniger dan normaal in de kustgebieden. Er ontstaan namelijk minder wolken door het koude water en de flinke bries.

Net als 2019

Wil je de weersverwachting van de zomer van 2021 vergelijken met een andere zomer, dan lijkt ‘ie het meeste op die van 2019. Toen hadden we in Nederland ook langere periodes met koele temperaturen en buien, maar ook extreme hitte. Een lange hete zomer zoals in 2018 gaan we niet krijgen, maar er zal waarschijnlijk ook geen sprake zijn van extreme droogte.  

Bron | Weeronline
Beeld | Getty Images

Ook interessant