Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Weersverwachting: zó koud gaat het deze winter worden

weersverwachting-zo-koud-gaat-het-deze-winter-worden.jpg

Nog een maand en dan begint de meteorologische winter. Toch hoef je niet te hopen op veel vorst en sneeuw: de kans op een typisch wisselvallige en zachte Nederlandse winter is namelijk ook dit jaar weer groter, dan dat het echt koud gaat worden.

Met overheersende zuidwestenwinden zal het op de meeste dagen zachter zijn dan normaal, zo voorspelt Weeronline.

Kleinere kans op vorst en sneeuw

Voor zowel december, januari als februari zijn de computermodellen unaniem: de kans op zachter weer dan normaal is groot. Meestal waait de wind uit het zuidwesten, waardoor zachte oceaanlucht wordt aangevoerd. Hierdoor is de kans op vorst en sneeuw kleiner dan gebruikelijk en zal de temperatuur regelmatig oplopen tot in de dubbele cijfers.

Warmer dan normaal

Gemiddeld wordt er een winter verwacht die zo’n anderhalve graad warmer verloopt dan de normale temperatuur van 3,4 graden. Overdag is het in een normale winter gemiddeld 6 graden en ’s nachts ligt de temperatuur dicht bij het vriespunt. Deze winter ligt de temperatuur in veel nachten ruim boven nul en is het overdag vaak zacht tot zeer zacht.

Schaatsen op natuurijs?

De kans dat we op natuurijs kunnen schaatsen is erg klein, wat betekent dat de kans op een Elfstedentocht nóg kleiner is dan gemiddeld. Door het opwarmende klimaat is de kans afgenomen van twintig procent aan het begin van de vorige eeuw, naar acht procent nu. Voor komende winter is de kans kleiner dan vijf procent.

Sneeuwpret

Dit betekent echter niet dat we helemaal geen sneeuw- of schaatspret gaan hebben: ook in een zachte winter komt vaak een aantal heldere en windstille nachten voor met vorst. Daarnaast waait de wind nooit een hele winter uit één en dezelfde richting. Er mag dus nog gehoopt worden op korte perioden met koude oosten – tot noordenwinden, waardoor het toch nog tot een beetje sneeuw- of schaatspret kan komen!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Weeronline
Beeld | iStock

Ook interessant