Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Slecht nieuws: weerstand tegen corona verdwijnt na een tijdje weer

slecht-nieuws-weerstand-tegen-corona-verdwijnt-na-een-tijdje-weer.jpg

Britse onderzoekers hebben een nogal verontrustende ontdekking gedaan. Mensen die het coronavirus hebben gehad, blijken al na een paar maanden de antistoffen tegen het virus te verliezen. Dit zou betekenen dat je elk jaar opnieuw het coronavirus kan krijgen, net zoals een verkoudheid.

Het idee dat we een groepsimmuniteit kunnen opbouwen tegen het virus blijkt dan ook niet kloppen.

Ontwikkeling van immuniteit

Voor het Britse onderzoek werd de gezondheid van 65 patiënten met het coronavirus onder de loep genomen. Het was de eerste keer dat de ontwikkeling van de immuniteit en de weerstand van coronapatiënten langere tijd werd bestudeerd. De uitkomst van het onderzoek was verontrustend, want wat bleek? De antistoffen die patiënten aanmaken als ze met het virus besmet raken, zijn soms al binnen een paar maanden uit hun bloed verdwenen. Hierdoor zijn ze mogelijk weer opnieuw vatbaar voor het virus.

Lees ook: In deze provincie loop je de meeste kans om besmet te raken met het coronavirus

Zeer sterk verslechterde weerstand

Bij zestig procent van de deelnemers kwam na de infectie met het virus een sterke antistoffenreactie op gang die een piek had in drie tot vier weken na de eerste ziekteverschijnselen. Slechts twee maanden later had echter nog maar zestien procent van de patiënten veel antistoffen in het bloed. Bij sommige mensen was de concentratie maar liefst twintig keer minder geworden.

Meer onderzoek nodig

De onderzoekers willen de groep patiënten langer blijven volgen om te zien of de daling nog verder doorzet. Het is nog niet duidelijk of deze herstelde patiënten door de snel afnemende afweer ook weer opnieuw het coronavirus kunnen krijgen, dat vereist nog meer onderzoek. Hiervoor zijn momenteel nog geen aanwijzingen, maar het is volgens de onderzoekers wél iets om rekening mee te houden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Volkskrant, NRC
Beeld | iStock

Ook interessant