Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

O nee: vanaf volgende week krijgen we weer last van de eikenprocessierups

eikenprocessierups.png

Mensen die volgende week de natuur opzoeken, doen er goed aan om extra voorzichtig te zijn. De eikenprocessierups is momenteel aan het vervellen, wat betekent dat ze nu hun brandharen krijgen die voor veel overlast kunnen zorgen.

Vanaf volgende week woensdag zullen de eerste nesten zichtbaar worden.

Eikenprocessierups eet zich nu vol

De eerste eikenprocessierupsen werden begin april al in Nederland gespot, maar de afgelopen weken zijn de kriebelbeestjes op steeds meer plaatsen gesignaleerd. Ze eten zich op dit moment vol aan eikenbladeren en zijn volop aan het vervellen.

Lees ook: zó verwijder je de haren van de processierups van je lijf

Brandharen

Bij de derde keer dat ze vervellen maken ze brandharen aan die voor veel pijnlijke klachten zorgen en volgens de website ‘Nature Today’ is dat moment nu aangebroken. Rond 20 mei zullen de eerste karakteristieke nesten zichtbaar worden, wat dus volgende week woensdag is.

Nestkastjes

In het hele land zijn al de nodige maatregelen getroffen om de overlast een beetje binnen de perken te houden. Zo hebben veel gemeenten deze winter zelf nestkastjes opgehangen en gratis uitgedeeld, om zoveel mogelijk vogels te lokken die de rupsen opeten. “De overlast wordt vooral in juni verwacht”,  aldus Nature Today. “Het is nog niet duidelijk hoe groot het aantal eikenprocessierupsen is.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Hart van Nederland
Beeld | iStock

Margriet 20

Margriet 20 ligt in de winkels, met alles over (in je eentje) bewegen met de mooiste fiets- én wandelroutes in Nederland. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant