Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kun je een week lang zonder beeldschermen? Deze familie probeerde het

We besteden gemiddeld zo’n acht en een half uur per dag aan media en kijken wel 221 keer op onze mobiele telefoon. Kunnen we nog wel zonder? De familie Mann deed het een week lang zonder televisie, mobiele telefoon en tablet.

Ikea nam de proef op de som en schakelde de online tv-makers van Lifehunters in om dit experiment te doen. De familie Mann had een week lang geen toegang tot welk beeldscherm dan ook. Wie heeft er de meeste moeite mee? Moeder Lieseke? Of Charles, de man van het huis? Of toch Leanne en Eline, de dochters van het stel?

De video van het experiment kun je hier bekijken. Het gezin werd ook geïnterviewd over hun ervaringen, dat lees je hieronder!

Waarom wilden jullie als gezin deelnemen aan dit experiment?
“We vonden het leuk om te kijken of we afhankelijk zijn van schermen. Gingen we ze heel erg missen of zou het meevallen?”

Wat verwachtten jullie ervan?
“Leanne had van tevoren nagedacht over dingen die ze kon doen, zoals lezen, schilderen of breien. We hadden allemaal verwacht dat de verveling zou toeslaan. Dat is ook zeker gebeurd, maar we dachten niet dat dat al zo snel het geval zou zijn.”

Hoe zijn jullie als gezin?
“We zijn een hecht gezin. We zijn open naar elkaar en praten over van alles en nog wat. En er wordt veel gelachen samen. Zonder steeds op schermen te kijken heb je meer aandacht voor elkaar.”

Voor wie was het experiment het moeilijkst? En voor wie het makkelijkst?
“Het experiment was voor Charles de grootste uitdaging. Hij heeft de praktische toepassingen van internet erg gemist, zoals buienradar raadplegen en openingstijden checken. Hij wil op de hoogte zijn van wat er gebeurt in de wereld, hij vond het moeilijk dat hij zijn onlinekrant niet kon lezen.
Lieseke had er de minste moeite mee. Ze gebruikt haar telefoon voornamelijk om spelletjes, zoals Wordfeud, te spelen. Haar e-mail heeft ze absoluut niet gemist, het gaf haar juist rust om haar mail niet de hele tijd te hoeven checken.”

Heeft jullie sociale leven eronder geleden?
“Je mist wel een heleboel, dus ook veel sociale dingen. Je leeft meer binnenshuis. Je spreekt minder snel af met vrienden en we realiseerden ons dat veel gesprekken worden gevoerd via Whatsapp.”

Gingen er dingen verkeerd of anders dan normaal omdat jullie geen toegang hadden tot schermen?
“Een paar dingen. Leanne heeft een volleybalwedstrijd gemist omdat ze niet wist hoe laat en waar ze moest spelen. Ze had hier verder ook niemand over kunnen raadplegen via Whatsapp.
Ook zou Charles zijn dochters een keer ophalen na een concert. Maar het concert liep uit en dat konden ze hem zonder telefoon dus niet melden. Charles heeft lang staan wachten en werd steeds ongeruster. Een andere keer wilden we naar een tentoonstelling, maar dat ging niet door omdat Eline ziek werd. Achteraf bleek dat we ons online hadden moeten inschrijven.
Normaal wordt iedereen ’s ochtends wakker met behulp van zijn of haar eigen telefoon. Aangezien Lieseke de enige is met een wekkerradio, moest zij ons nu elke ochtend wekken.”

We zagen in de video dat jullie lekker lang tafelden, deden jullie dat voor het experiment ook al?
“In het weekend bleven we na het eten altijd al langer zitten, dat is altijd zo geweest. Maar nu tafelden we vaker en een stuk langer. We gingen bijvoorbeeld samen sushi maken of gourmetten. We hebben ook over dingen gepraat waar we normaal niet over praten. Daarvoor hadden we nu alle tijd.”

Jullie verveelden je ook best vaak, hoe was dat?
“Leanne had een paar alternatieve bezigheden bedacht, maar ze vond die al snel saai worden. En Eline verveelde zich soms zo erg dat ze er melig van werd. Ze wist gewoon niet wat ze met zichzelf aan moest. Normaal gesproken had ze dan haar telefoon erbij gepakt.”

Hoe kijken jullie terug op het experiment?
“We zijn stiekem blij dat het voorbij is. We kunnen ons niet voorstellen dat je een maand lang schermloos door het leven zou moeten gaan. En al helemaal niet als je bijvoorbeeld denkt aan je werk of het doen van betalingen; alles is immers gekoppeld aan het internet. Wel realiseren we ons nu dat we niet meerdere schermen tegelijk hoeven te gebruiken – om niet overprikkeld te raken. Charles checkt zijn e-mail en werkgerelateerde berichten niet meer continue. Wel zo rustig. Hij wil afspreken om één weekend per maand alle schermen weg te leggen. Dat is goed voor ons gezin.”

Zou jij het een week volhouden zonder schermen?

Zo dachten we in 1999 over mobiele telefoons:

Dit wil je misschien ook lezen:

Vreemd (buitenlands) telefoontje? Neem niet op!

Gebruik jij Whatsapp-emoji’s op de juiste manier?

Zo verwijder je WhatsApp-berichtjes voordat iemand het gelezen heeft

Ook interessant