Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

We kunnen steeds vaker hart- en vaatziekten overleven

hart.jpg

De kans op het overleven van hart- en vaatziekten is de afgelopen vijftig jaar verdubbeld, dat blijkt uit onderzoek van de Hartstichting.

Een halve eeuw geleden overleed een op de twee Nederlanders aan de gevolgen van een hart- of vaatziekte. Tegenwoordig is dat een op vier. De toename is volgens de stichting vooral te danken aan de verbeterde medische technieken waarover artsen beschikken. “Er zijn tegenwoordig andere behandelingen en betere steunharten voor hartaandoeningen. Ook is er meer aandacht voor gezond eten, bewegen en stoppen met roken. Daarnaast is er vaker en sneller hulp voorhanden, door de aanwezigheid van steeds meer AED-apparaten en mensen die kunnen reanimeren,” aldus Floris Italianer, directeur van de Hartstichting.

Steeds meer patiënten

Ondanks de verbeterde zorg, komen er volgens de Hartstichting wel steeds meer hart- en vaatpatiënten bij. De verwachting is, dat het aantal hart- en vaatpatiënten de komende tien jaar groeit van 1,7 naar 1,9 miljoen Nederlanders. Dat betekent: één op de zeven volwassenen. Volgens de Hartstichting is de toename van het aantal patiënten deels te beperken als mensen met een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen eerder worden opgespoord.

Bloeddruk, cholesterol en BMI

Volgens de Hartstichting kun je zelf veel doen om je hart zo lang mogelijk gezond te houden. Bijvoorbeeld door te zorgen dat je bloeddruk zo laag mogelijk blijft. Het is daarom belangrijk om dat regelmatig te checken. Een verhoogde bloeddruk geeft meestal geen klachten, maar kan ongemerkt wel schade aan bloedvaten, hart en hersenen veroorzaken. “Als de helft van de Nederlanders een gezondere bloeddruk zou hebben, scheelt dat in 2030 al bijna honderdduizend hart- en vaatpatiënten,” zegt Italianer. Naast het checken van je bloeddruk is het ook belangrijk om je cholesterol en BMI in het oog te houden.

Bron| Hartstichting
Beeld| iStock

Ook interessant