Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wat kost een begrafeniskist eigenlijk? En koffie met cake?

mijnverhaalvrouw.jpg

Doodnormale vragen, zou je denken. Maar uitvaartverzorgers doen vaak vaag over hun tarieven, blijkt uit onderzoek. Terwijl, of misschien juist omdát, je al genoeg aan je hoofd hebt als een naaste is overleden. Margriet zet de belangrijkste kosten van een afscheid op een rij.

Uit onderzoek van de Consumentenbond onder 180 uitvaartondernemingen blijkt dat bijna negentig procent van de uitvaartverzorgers geen inzage wil geven in de tarieven. Bijna de helft heeft ook geen prijzen op zijn website staan.

Uitvaartkosten verschillen enorm

De reden dat uitvaartorganisaties zo vaag doen, laat zich raden: de prijzen verschillen namelijk enorm. Zo rekenen de meesten een basistarief dat kan variëren van bijna 1000 euro tot ruim 2500 euro. Hier vallen alle ‘basisdingen’ onder, zoals het bespreken, regelen en uitvoeren van de uitvaart. Wel zit soms (veel) meer bij de prijs inbegrepen, bijvoorbeeld de kist en de verzorging van de overledene. Maar losse prijzen van een kist, bloemen, rouwkaarten en afscheidsbijeenkomst kunnen enorm verschillen. Zo heb je al een prima kist voor 375 euro, maar sommige uitvaartverzorgers vragen er 1185 euro voor. Misschien zit daar een gouden randje om, of duurt het langer voordat de kist vergaat? Wie zal het zeggen…

Koffie met cake: dit kost het

Om kosten te besparen kun je verschillende begrafenisondernemers benaderen en om een offerte vragen. Weinig mensen doen dit, maar het kan enorm schelen. De Consumentenbond zette van de belangrijkste uitvaartonderdelen op een rij wat deze gemiddeld kosten:

– Basistarief uitvaartverzorger: gemiddeld € 1500
Soms zijn meer onderdelen zoals vervoer en verzorging inbegrepen.

– Rouwkaarten: € 250 voor 100 kaarten (sommige uitvaartmaatschappijen vragen € 440, anderen € 130)

– Koffie met cake voor 100 personen: gemiddeld € 390 (sommige uitvaartverzorgers vragen € 750, anderen ‘slechts’ € 240)

– Bloemen: € 110 voor een standaard bloemstuk (de goedkoopste vraagt slechts € 45!)

– Afscheidsbijeenkomst van één uur: € 670 (de duurste uitvaartverzorger vraagt maar liefst € 1380, de goedkoopste slechts € 85 euro)

– Massief eiken kist: € 805

– Kist van spaanplaat eikenfineer: € 445

– Urn (bij cremeren): de Consumentenbond geeft hiervan geen gemiddelde prijs, maar de kosten kunnen variëren van een paar tientjes tot duizenden euro’s (dan heb je wel een kunstwerk in huis). Verder hangen de kosten erg af van wat je met de as van de overledene wilt doen. Misschien wil je de as op zee verstrooien of in een urnenmuur op de begraafplaats plaatsen.

Je kunt zelf veel regelen

Wil of moet je kosten besparen? De rouwkaarten, de kist, bloemen en de afscheidsruimte (bijvoorbeeld je favoriete café of bij je thuis) kun je ook makkelijk zelf regelen. Een kist kun je bijvoorbeeld ook online kopen, dat kan veel geld schelen. Sommige uitvaartverzorgers doen hier moeilijk over. Dan kun je een ander kiezen.

Meer prijzen en uitvaarttips vind je op de site van de Consumentenbond.

Lees ook

Aanslagreiniger van de Action blijkt levensgevaarlijk voor katten
De hoogleraar schildklierziekten: ‘Eet brood!’ (of deze alternatieven)
Hoe merk je dat je lever aan het vervetten is?

Bekijk ook

Je katoenen schoenen waterdicht maken: het kan. En met dit simpele trucje is het zo gepiept.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant