Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Kleuren in dromen voorspellen je potentie’

ontspannen.jpg

Het valt je misschien niet altijd op, maar ook in onze dromen zien we kleuren. Ze kunnen zelfs onze verborgen potenties laten zien, zo weet de dromendeskundige.

Meestal zien we in onze dromen dezelfde kleuren als we overdag zien: een trein is geel, een boom groen, de lucht is blauw. “Daarom vallen ze ons zelden op,” vertelt Ada de Boer, psycholoog en dromendeskundige. Dit soort ‘functionele’ kleuren in dromen hebben meestal ook geen diepere betekenis.

Opvallend blauwe jurk

Anders wordt het als kleuren bijzonder de aandacht vragen. Zo kun je dromen dat je een opvallend blauwe jurk draagt. Soms doet dit je denken aan iets in je eigen leven, bijvoorbeeld omdat je als kind vaak een blauwe jurk droeg. Waarschijnlijk zegt die blauwe jurk dan dat je je in je droom weer net zo voelde als toen. “Het is altijd zinvol om bij die emoties stil te staan,” adviseert Ada.

‘Elke kleur heeft eigen energie’

Minder voor de hand liggend is de betekenis van kleuren die niet te verklaren zijn. Dus als de trein ineens zwart is, je nooit in je leven een blauwe jurk gedragen hebt, of op geen enkele andere manier kunt verklaren waarom dat witte paard ineens in je woonkamer staat. In dat geval kun je kijken naar de ‘archetypische betekenis’ van kleuren. “Elke kleur draagt namelijk een bepaalde energie met zich mee,” vertelt Ada.

Rood: sterke emotie

Zo duidt rood vaak op sterke emoties. Maar let op, dat kan dus zowel angst, woede als hartstocht zijn. Ada: “Ik had ooit een cliënt die moeilijk met haar man kon communiceren en droomde dat ze met hem door een rode telefoon sprak.”

Blauw: vrijheid

Nee, dan blauw. “Dat vind ik zelf een heel interessante kleur,” zegt Ada. “Blauw wordt vaak geassocieerd met vrijheid en ruimte. Zo droomde een cliënte die worstelde met haar religieuze opvoeding, ooit over een donkere, zware massa naast een kerk, waar een voor een twee blauwe vogels uit opstegen.”

Groen: vitaliteit

Nieuw leven, frisheid, vitaliteit, dat is wat de kleur groen ons vaak laat zien. Ada kent het voorbeeld van een cliënt die ernstig ziek was en droomde dat hij een ‘intens groene avocado’ zag die hij heel graag wilde opeten, omdat hij de indruk had dat deze ‘geneeskrachtige eigenschappen’ bezat. “Maar het lukte hem niet. Kort voor zijn overlijden droomde hij over een plant met gele, verdorde vruchten,” vertelt Ada.

Zwart: kracht

Maar het meest dromen we nog over zwarte en witte tinten, zegt Ada, die al ruim twintig jaar bijhoudt wat voor kleuren haar cliënten ’s nachts zoal voorbij zien komen. Daarbij wijst zwart vaak op kracht, hoewel een verschijning in het zwart je aanvankelijk flink de stuipen op het lijf kan jagen. “Soms dromen mensen dat ze worden achtervolgd door een zwarte gedaante, van wie ze ook meestal het gezicht niet goed kunnen zien. Maar in plaats van ervoor weg te vluchten in je droom, kun je ook proberen contact te maken met die gedaante. Hoe voelt deze persoon? Vaak symboliseren dit soort zwarte figuren een krachtige eigenschap in jezelf die in potentie aanwezig is, maar die je nog niet goed ontwikkeld hebt.”

Wit: puurheid

Dat geldt ook voor wit, maar in plaats van op kracht lijkt wit meer te wijzen op eigenschappen als puurheid, volledig jezelf (durven) zijn en zelfs het goddelijke. Zo droomde een van Ada’s cliëntes eens dat ze een grote, witte angorapoes op schoot had, die soepel en vol vertrouwen met al haar bewegingen meedeinde. “Totdat ze ineens besefte dat de kat haar pijn zou kunnen doen en bang wakker werd. De witte poes symboliseerde denk ik haar mogelijkheid om volledig zichzelf te zijn; iets wat ze in het echte leven nog niet durfde.”

Top 5 kleuren in dromen

Ada houdt al jarenlang bij in welke kleuren haar cliënten dromen. Op basis van ruim zeshonderd dromen van zo’n honderd mensen, is dit de uitkomst:

1- wit
2- zwart
3- rood
4- blauw
5- groen

Ook kleuren zien?

Het is dus best de moeite waard om te letten op de kleuren in je droom. Mogelijk ontdek je onbewuste emoties of een verborgen potentie of eigenschap die je verder kunt ontwikkelen. Wil je het dromen in kleuren stimuleren? Het blijkt dat mensen die vlak voor het slapengaan een paar minuten in een prisma turen (dat laat alle kleuren van de regenboog zien) ’s nachts meer kleuren zien. Probeer het eens!

ada de boerWil je weten wat jouw droom betekent? Vraag het Ada!

Droom je vaak hetzelfde of had je een vreemde droom en wil je weten wat deze betekent? Stuur dan een mail waarin je je droom goed toelicht naarredactie@margriet.nl o.v.v. ‘Dromen’ en misschien vertelt Ada binnenkort op Margriet.nl wat jouw droom betekent.

Meer over dromen

Meer informatie over dromen en dromenuitleg vind je op droomnet.nl en nachtmerrietherapie.nl, de websites van psychologe en dromendeskundige Ada de Boer.

 

Lees ook >

Wat dromen ons vertellen

Waarom we dromen over seks

Eng gedroomd? Zo kom je van je nachtmerries af

Ook interessant