Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wat is een indian summer, en hebben we dat nu in Nederland?

wat-is-een-indian-summer-en-hebben-we-dat-nu-in-nederland.jpg

Nu de temperaturen gelukkig weer omhoog schieten en we deze en komende week kunnen genieten van zomerse temperaturen, zien we steeds meer de term indian summer verschijnen. Wat is dat precies? En kunnen we daar nu al van spreken?

Als een zomerse periode vlakbij het najaar ligt – iets wat regelmatig voorkomt in ons land – wordt dat soms een indian summer genoemd. Maar dat blijkt momenteel nog niet helemaal te kloppen. We leggen je uit hoe dat zit.

Indian summer

Er worden verschillende namen voor gebruikt als er een zomerse periode is tussen september en half november. ‘Oudewijvenzomer’ verwees bijvoorbeeld naar (oude) vrouwen die zich bezighielden met breien en spinnen, en in het najaar maken veldspinnen – net als deze vrouwen – lange draden die ’s morgens goed te zien zijn in het ochtenddauw. Vandaar deze term.

In Noord-Amerika gaat het vaak over een indian summer, als de bladeren aan de bomen van groen naar oranje verkleurd zijn. Deze mooie, felle kleuren worden dan verlicht door de zon. Waarschijnlijk ontstond de term indian summer omdat de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika in deze periode veel op jacht gingen.

Eerst herfstweer

Maar: het is nog geen herfst en het najaar begint pas officieel als de zomer voorbij is. Dit jaar is dat na 22 september. Ook mag je niet elke warme periode in de herfst indian summer noemen. Het moet eerst een periode koud en nat geweest zijn – typisch herfstweer dus – en volgens sommigen moet het zelfs ook al gevroren hebben voordat je deze term mag gebruiken. Tevens zijn er mensen die zeggen dat je de term in Europa helemaal niet mag gebruiken, omdat de naam verwijst naar het leefgebied van de oorspronkelijk bewoners van Noord-Amerika.

Oké, er is dus misschien (nog) geen indian summer in ons land, maar dat er goed weer aan komt is dan wél weer goed nieuws.

Bron | NU.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant