Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Weet je wat je moet doen als iemand in je omgeving komt te overlijden?

stel-in-bespreking-aan-keukentafel.png

We denken er niet dagelijks over na, maar stel dat je geliefde, je broer, zus of moeder nú komt te overlijden. Weet je wat je dan moet doen? Op een fijne en vertrouwde manier afscheid kunnen nemen van een dierbare is belangrijk. En dat je daar nu al mee bezig bent voor nu, maar ook voor later, is helemaal geen gek idee.

Margriet samen met Monuta

Beleef elk moment intens

Het leven is kort. Die quote benadrukte ik vandaag nog maar eens voor mezelf maar ook richting een vriendin. Wat als het leven er op dit moment mee ophoudt, heb je dan afscheid kunnen nemen? Heb je dan kunnen doen wat je wilde in het leven? Het is belangrijk dat we om het leven geven, maar ook om die lieve vriendin, buurvrouw of fijne broer. Voor je het weet kan het voor jou of voor de ander voorbij zijn. Vier daarom het leven en geniet van de kleine momenten. Zoals samen een kopje koffie drinken in de zon of gearmd een herfstwandeling maken, nu het nog kan.

Stel niet langer uit

Veel mensen hebben de neiging om het bespreken en het overdenken van een uitvaart uit te stellen. Het is niet fijn om te denken aan de dood, maar misschien stelt het je wel gerust. Als het moment daar is, heb je het al uitgedacht zoals je het graag zou willen. Monuta is een uitvaartorganisatie die je kan helpen met het voorbereiden van de uitvaart van jezelf of die van een dierbare. Monuta’s uitvaartverzorgers informeren je over wat er allemaal bij komt kijken en waar zij je mogelijk kunnen ondersteunen. Wees niet bang om er nu al over na te denken. Stel niet langer uit, maar bereid je voor. Dat geeft rust en helpt je straks als het zover is.

Bereid je voor

Er zijn veel verschillende manieren om afscheid te nemen en daar kun je je al een beetje op oriënteren. Zet bijvoorbeeld op papier hoe je graag zou willen dat je uitvaart eruit komt te zien. Heb het erover met je naasten en bedenk wat er met je bezittingen moet gebeuren als je er geen zeggenschap meer over hebt. En wil je je ideeën vastleggen? Dan is het geen slecht idee om er ook eens met een uitvaartverzorger over te praten. Het fijne daaraan is dat je het onderwerp op een gegeven moment ook weer naast je neer mag leggen, maar dan weet je wel zeker dat alles goed is geregeld.

Mogelijkheden

Ben je benieuwd wat een uitvaartorganisatie allemaal voor je kan betekenen? Kijk eens op de website van Monuta. Hier vind je informatie over alle onderdelen die bij een uitvaart komen kijken. Van vervoer tot fotografie. Of bekijk wat je nu al kunt voorbereiden voor het geval het iemand in je omgeving plotseling overkomt.

Ook interessant