Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wasmachine blijkt bron van gevaarlijke, resistente bacteriën

wasmachine-blijkt-bron-van-gevaarlijke-resistente-bacterien.jpg

De wasmachine is een plek waarvan je verwacht dat je kleding er schoon uitkomt. Toch is dit niet altijd het geval, blijkt uit een nieuw onderzoek. Via de wasmachine kunnen namelijk gevaarlijke bacteriën, die resistent zijn voor antibiotica, worden overgedragen op mensen.

Hiermee vormen ze een gevaar voor mensen met een lage weerstand en baby’s.

Ziektekiemen

De ontdekking werd gedaan door wetenschappers van de Universiteit van Bonn, Duitsland. Zij onderzochten de wasmachines in een kinderziekenhuis, en troffen hierbij ziektekiemen aan in het spoelvak en de deurrubbers. Deze bacteriën zaten ook op de gewassen mutsen en sokken van baby’s. Gelukkig zijn de baby’s en kinderen in het ziekenhuis niet besmet.

Gevaar voor baby’s

Hoewel dit onderzoek werd gedaan met industriële wasmachines in een ziekenhuis, gelden de resultaten ook voor normale wasmachines bij ons thuis. Die werken immers op dezelfde manier. Resistente bacteriën die niet worden gedood tijdens het wassen vormen niet direct een gevaar voor gezonde volwassenen, maar wel voor baby’s, zieke mensen, of mensen met een lage weerstand.

Heet wassen

Het probleem zit hem in het feit dat mensen vaak niet heet genoeg wassen. Boven de zestig graden worden de bacteriën wel gedood, vermoeden experts. In ziekenhuizen zouden ze vaker chemische desinfectiemiddelen moeten toevoegen aan de was. Bij jou thuis kan het helpen af en toe een hete was te draaien. Dit doodt alle bacteriën in de wasmachine én houdt hem schoon, waardoor hij ook nog eens langer meegaat.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant