Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Warmterecord verbroken: nu al warmste 2 november ooit gemeten

warmterecord-november-verbroken-nu-al-warmste-2-november-ooit-gemeten.jpg

Hoewel de dag nog maar net is begonnen, is er volgens Weer.nl nu al een heus warmterecord verbroken. Het is namelijk nog nooit zó warm op 2 november geweest als vandaag. Om 1.10 uur steeg de temperatuur op het landelijke KNMI-meetpunt naar 17,5 graden.

Het vorige warmterecord werd zes jaar geleden behaald op 2 november 2014: het was toen 17,5 graden.

Warmterecord vandaag verbroken

Vandaag was het kwik in de Bilt rond 7.00 uur al naar 18,5 graden gestegen, wat betekent dat Nederland een bijzonder warme novembernacht achter de rug heeft. In het Noord-Hollandse Berkhout was het helemaal lekker vertoeven: de temperatuur steeg daar midden in de nacht zelfs tot 19,1 graden. En het zou zomaar kunnen dat we vandaag nóg een warmterecord gaan verbreken. Als het namelijk, ergens in Nederland, vandaag nog warmer dan 20,3 graden wordt, hebben we er nog een record bij!

Lees ook: 5 tips om het meeste uit je herfstwandeling te halen

Uitzonderlijk warm jaar

Het record van vanochtend is overigens niet de eerste van dit jaar. Op 31 januari, 16 februari, 5, 6 en 8 april, 8, 9 en 11 augustus, 15 september en 21 oktober  zijn er ook al warmterecords verbroken. Tel daar het record van vandaag bij op en de teller staat inmiddels op elf records in 2020. Best bijzonder, toch?

Waar komt die warmte vandaan?

Het warme weer van vandaag is te danken aan de diepe zuid tot zuidwestelijke stroming, waar we momenteel in zitten. Door het grote verschil in luchtdruk tussen het noordwesten en zuidoosten staat er veel wind, die warmte vanaf de Azoren en Zuidwest-Europa in hoog tempo onze kant op stuurt. Dit begon gister al en afgelopen nacht werd het dus alleen maar nóg warmer.

Koufront

Wil je nog genieten van de zachte temperaturen, dan kun je er het beste deze ochtend nog op uit gaan. Vanmiddag trekt er namelijk alweer een heus koufront over het land, wat lokaal gepaard gaat met zware windstoten en soms zelfs felle buien. Achter dit koufront wordt een stuk minder zachte lucht aangevoerd, waardoor de temperatuur, later vandaag, zakt tot een graad of 12.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hart van Nederland
Beeld | iStock

Ook interessant